”Otokar, divizia producătoare de sisteme de apărare a celui mai mare conglomerat din Turcia, Koç Group, a făcut un pas important în proiectul „1059 COBRA II ATBTU”, prin care va furniza Ministerului Apărării Naționale din România blindate COBRA II 4×4 ATBTU. Otokar a semnat un acord de joint venture (JV) cu una dintre cele mai importante companii de apărare din România, Automecanica S.A., pentru a produce local în România aceste blindate, contribuind astfel la dezvoltarea capabilităților de apărare ale țării.
Joint venture-ul va produce vehicule blindate Otokar COBRA II 4×4 și va desfășura activități precum inginerie, marketing și servicii post-vânzare.
Conform acordului semnat, atât Otokar Land Systems SRL, cât și Automecanica S.A. vor deține fiecare câte 50% din compania mixtă.
Aproximativ 800 de vehicule blindate vor fi produse de Automecanica S.A., la Mediaș.
Aykut Özüner, CEO Otokar: „Otokar este cel mai mare exportator de sisteme terestre din Turcia” și a subliniat acest acord ca fiind „unul dintre cei mai importanți pași în strategia de creștere a Otokar în industria de apărare. Fiind un jucător global, Otokar operează cu mândrie în numeroase regiuni din întreaga lume, cu vehiculele noastre militare aflate în serviciu activ în peste 40 de țări.
Ca parte a proiectului nostru în desfășurare în România, suntem încântați să anunțăm semnarea acordului de înființare a noii noastre companii de tip joint venture, care va produce vehiculele legendare COBRA II în România. Această etapă reprezintă unul dintre reperele majore în strategia de extindere a Otokar pe piețele globale.”
Otokar își propune să transforme România într-un hub strategic pentru operațiunile sale din întreaga Europă.
Sedef Vehbi, Șefa Diviziei Militare Otokar: „Subliniem angajamentul Otokar de a-și extinde prezența în Europa și suntem pregătiți să răspundem cerințelor României. Prin acest parteneriat, România va deveni un hub strategic pentru operațiunile europene ale Otokar.
Suntem deosebit de mândri că am fost selectați de Ministerul Apărării Naționale din România pentru acest proiect de referință. În concordanță cu angajamentele noastre privind localizarea și livrarea în condiții provocatoare către respectatul guvern român, am ales compania Automecanica S.A. ca partener local de încredere, în urma unui proces riguros și cuprinzător de evaluare. Competențele tehnice și capacitățile de producție deja demonstrate ale companiei au avut un rol esențial în această decizie.
Acum este momentul să trecem la execuție, iar noi, în calitate de acționari, suntem entuziasmați și pe deplin angajați să livrăm excelență, contribuind totodată la consolidarea capacităților de apărare ale României.”
Joint Venture-ul Otokar – Automecanica se va concentra pe contribuția la dezvoltarea capacităților locale în România.”, arată un comunicat al Otokar.
Renaște industria de armament din România
Premierul Marcel Ciolacu saluta planul Comisiei Europene de a produce mai mult armament în Europa și arăta că România este pregătită să joace un rol esențial în acest plan.
„Comisia Europeană dă dreptate României. Cheltuielile de apărare nu vor fi incluse în calculul deficitului bugetar!
Voi răspunde la scrisoarea președintelui Comisiei Europene privind Planul Rearm Europe că sunt de acord să alocăm suplimentar fonduri pentru armament, cu condiția ca banii să ajungă exclusiv la fabrici din industria românească de apărare. Așa putem să angajăm oameni în plus și să producem în trei schimburi!
Planul anunțat ieri la Bruxelles, arată că Europa înțelege urgența majorării cheltuielilor de apărare, scoțând aceste sume din calculul deficitului bugetar. Este exact ce susține România încă de la începutul războiului din Ucraina!
Cred că apariția unui instrument european de împrumuturi, de 150 de miliarde de euro, pentru investiții în apărare și susținerea capitalului privat ne vor ajuta să deschidem noi unități de producție în România.
Așadar, rămânem pe coordonatele de până acum: DA pentru majorarea cheltuielilor de apărare, NU pentru trimiterea de trupe românești în Ucraina!”, spunea Marcel Ciolacu.
Nicolae Ceauşescu a fost primul conducător al ţării care a dorit să doteze armata prin industria românească şi să se alinieze în rândul furnizorilor mondiali de armament. Această ambiţie a făcut parte din mândria lui patriotică.
Decizia luată de Nicolae Ceauşescu în 1968, privind înfiinţarea acestei ramuri, a fost anunţată cu dramatism în Plenara Comitetului Central al Partidului Comunist Român. Ramura armamentului a fost copilul de suflet al lui Nicolae Ceauşescu, care a reuşit să pună România pe harta industriei mondiale de profil. Un factor ce a influenţat hotărârea sa privind evoluţia industriei de armament din Romania comunistă a fost invazia Cehoslovaciei de către ţările Tratatului de la Varşovia, în 1968. In acea vară fierbinte, Nicolae Ceauşescu şi-a dat seama că într-o invazie similară, oarecum pregătită, ar fi trebui să lupte cu armamentul inamicilor săi frăţeşti în ale socialismului.
Până la începutul anilor ’80 Romania a ajuns în top 10 mondial în ceea ce priveste exportul de arme. Industria românească de armament s-a dezvoltat puternic după anul 1968, Nicolae Ceauşescu dorind ca România să devină o țară autosuficientă economic.