Deși cifrele sunt impresionante, există din ce în ce mai multe dovezi care arată că multe dintre aceste cazuri nu sunt predestinate genetic, ci mai degrabă ar putea fi întârziate sau prevenite complet prin abordarea factorilor de sănătate care se află în general sub controlul nostru.
Cel puțin 17 factori contribuie la demență, accident vascular cerebral și depresie târzie, conform unei analize ample publicate miercuri în Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry.
Abordarea celor 17 factori poate reduce riscul persoanelor de a suferi de toate cele trei afecțiuni. Acești factori sunt, în nicio ordine de importanță:
- Tensiunea arterială
- Indicele de masă corporală
- Boala renală
- Glicemia
- Colesterolul total
- Consumul de alcool
- Dieta
- Pierderea sau afectarea auzului
- Durere
- Activitatea fizică
- Scopul în viață
- somnul
- Fumatul
- Angajamentul social
- Stresul
- Activitatea cognitivă în timpul liber
- Simptome depresive
„Acest studiu arată cu adevărat cât de puternice sunt stilul de viață și schimbările comportamentale pentru bolile cerebrale legate de vârstă”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Sanjula Singh, instructor în neurologie la Harvard Medical School și cercetător principal la Brain Care Labs de la Massachusetts General Hospital.
„În cele din urmă, sperăm că oamenii simt că există un mesaj de speranță aici – că există de fapt atât de multe lucruri pe care le puteți lucra, iar apoi nu numai riscul de accident vascular cerebral este mai mic, ci și de demență și / sau de depresie la sfârșitul vieții”, a remarcat Singh.
În trecut, studiile, instrumentele sau modelele de predicție a riscurilor s-au axat, de obicei, pe aceste afecțiuni în mod individual. „Din punct de vedere uman, acest lucru nu are prea mult sens”, a spus Singh.
În mod ideal, oamenii nu ar dori să dezvolte niciuna dintre aceste afecțiuni, a adăugat ea, astfel încât echipa de cercetare a dorit să găsească factori de risc comuni, astfel încât oamenii să poată atinge, în esență, obiective multiple folosind aceleași instrumente.
Autorii au analizat 59 de meta-analize – sinteze ale datelor din mai multe studii similare – care au fost publicate între 2000 și 2023 și au investigat efectele factorilor de risc modificabili asupra accidentului vascular cerebral, demenței și/sau depresiei târzii în rândul adulților care nu au fost diagnosticați anterior cu aceste afecțiuni.
Toți cei 17 factori au fost împărtășiți de cel puțin două dintre afecțiuni, dar nu au existat meta-analize privind relațiile dintre depresia târzie și 11 dintre măsurile de sănătate: consumul de alcool, IMC, glicemia, activitatea cognitivă, dieta, pierderea auzului, funcția renală, durerea, activitatea fizică, implicarea socială și stresul, conform studiului.
Dintre toate măsurile, tensiunea arterială a avut cel mai mare impact. Un nivel normal al tensiunii arteriale este sub 120 peste 80 milimetri de mercur, sau mm Hg. Persoanele cu un nivel de 140/90 mm Hg sau mai mare aveau de două ori mai multe șanse să facă un accident vascular cerebral, cu 20% mai multe șanse să dezvolte demență și cu 16% mai multe șanse să sufere de depresie.
Alți factori influenți de top au fost fumatul, somnul, activitatea fizică și glicemia.
„Gruparea tuturor acestor factori este importantă, deoarece cred că diferite persoane au diferite niveluri de motivație pentru a face o schimbare de comportament” în funcție de preocupările lor personale, cum ar fi un istoric familial de demență, accident vascular cerebral sau depresie, a declarat Dr. Richard Isaacson, neurolog preventiv și director de cercetare la Institutul pentru Boli Neurodegenerative din Florida. Isaacson nu a fost implicat în studiu.
„Studiile de date precum acesta pot ajuta la împuternicirea oamenilor să facă schimbări semnificative în viața lor de zi cu zi”, a adăugat Isaacson.
Dacă 17 elemente par copleșitoare, priviți-le ca pe un meniu din care puteți alege câteva elemente – și să vă croiți drum prin listă în timp, a spus Singh. Dar, de asemenea, să știți că acești factori se suprapun, a spus ea – dacă vă îmbunătățiți dieta și exercițiile fizice, de exemplu, probabil că îmbunătățiți mai multe lucruri de pe această listă, inclusiv tensiunea arterială, glicemia, somnul și colesterolul.
Nu sunteți sigur ce să alegeți? Iată cum puteți aborda ceea ce experții spun că sunt unii dintre cei mai importanți factori determinanți ai demenței, accidentului vascular cerebral și depresiei.
Scăderea tensiunii arteriale crescute: Tensiunea arterială crescută înseamnă un flux sanguin mai redus către creier, ceea ce are o legătură directă cu accidentul vascular cerebral și demența, dar este, de asemenea, asociat cu depresia prin intermediul reducerii neurotransmițătorilor din creier, a spus Isaacson.
Pentru a face față hipertensiunii arteriale, vă puteți verifica nivelul cu ajutorul unui aparat de la farmacie, al unui medic sau al unui dispozitiv de acasă, au spus experții. Scăderea aportului de sare și obținerea de potasiu suficient sunt importante pentru reducerea tensiunii arteriale, precum și exercițiile fizice, pierderea excesului de greutate, gestionarea stresului și consultarea unui specialist în somn dacă aveți apnee în somn. Un medic poate determina dacă aveți nevoie și de medicamente.
Nu mai fumați: Dacă fumați, există cinci acțiuni pe care le puteți întreprinde chiar acum pentru a renunța la fumat, care se referă la identificarea factorilor declanșatori, învățarea din recăderi, utilizarea liniilor de ajutor și a aplicațiilor și discutarea cu medicii care vă pot ajuta să elaborați un plan de tratament.
Îmbunătățiți-vă condiția fizică: În ceea ce privește activitatea fizică, să știți că orice cantitate este mai bună decât nimic – iar Organizația Mondială a Sănătății are orientări privind tipul, frecvența și durata exercițiilor fizice de care aveți nevoie în funcție de vârsta dumneavoastră.
Dormiți suficient: Adulții în vârstă au nevoie de cel puțin șapte ore de somn pe noapte. Puteți contribui la asigurarea unei nopți bune de odihnă dacă vă păstrați camera răcoroasă, liniștită și întunecată, dacă nu consumați alcool sau cofeină cu câteva ore înainte de culcare, dacă limitați timpul petrecut noaptea în fața ecranului și dacă aveți o rutină la culcare.
Reglați-vă glicemia: Exercițiile fizice, gestionarea greutății și o dietă sănătoasă care limitează carbohidrații rafinați și zaharurile adăugate pot menține, de asemenea, niveluri sănătoase ale zahărului din sânge.
Constatările celui mai recent studiu informează scorul de îngrijire a creierului existent, care a fost dezvoltat în 2023 la Centrul McCance pentru sănătatea creierului de la Massachusetts General Hospital pentru a ajuta oamenii să-și evalueze și să-și gestioneze riscul de demență sau accident vascular cerebral fără proceduri medicale.
Scorul de 21 de puncte se referă la modul în care o persoană se descurcă la 12 factori legați de sănătate privind componentele fizice, de stil de viață și social-emoționale ale sănătății. La această listă, noul studiu adaugă durerea, simptomele depresive, pierderea auzului, activitatea cognitivă și boala renală.