Un producător de lactate propune crearea unui `Farmer Mac` românesc, după modelul american

Gabriela Şi Ovidiu Cojocaru, fon­da­tori, Fermele Cojocaru, producător de lac­tate de capră sub brandul Berenza Naturalis, propun o soluţie inspirată din SUA pentru a creşte finanţarea fermelor mici şi mijlocii: un sistem similar Farmer Mac, instituţie susţi­nută de guvernul fe­deral american dedicată finanţării secto­rului agricol şi rural.

„Integrarea unui model inspirat din Farmer Mac, conectat la mecanismele de fi­nanţare ale Bursei de Valori Bucureşti, poate deveni un pilon strategic pentru revitalizarea agriculturii româneşti. Acest sistem nu ar înlocui programele actuale, ci ar completa iniţiativele existente, oferind fer­mierilor acces mai uşor la capital, iar e­co­nomiei rurale un cadru solid pentru creş­tere sustenabilă. Este momentul să acţio­năm pentru a pune agricultura românească pe harta pieţelor globale şi pentru a-i oferi fermierului român un sprijin real, adaptat vremurilor moderne“, spune Gabriela Cojocaru, cofondator al companiei Fermele Cojocaru.

Familia Cojocaru a început în 2011 să crească capre din rasa Saanen, apoi Alpina Franceză şi Toggenburg, iar în prezent a ajuns la peste 200 de capete de animale şi face produse artizanale de nişă din lapte de capră, precum brânză Tomme, Caciotta sau fromages frais, pe care le vinde sub brandul Berenza Naturalis.

Incendiu devastator în Neamț: Două case distruse în Cotu Vameş

INS a revizuit în jos creșterea economică a României