Un raport al Senatului SUA publicat duminică arată că o „cascadă” de greşeli a permis unui atacator să tragă asupra lui Donald Trump în timpul unui miting electoral anul trecut şi critică politica disciplinară a Serviciului Secret, inclusiv lipsa concedierilor în urma atacului, relatează Reuters.
Raportul, publicat la un an după ce un bărbat înarmat în vârstă de 20 de ani a deschis focul asupra lui Trump în Butler, Pennsylvania, rănindu-l la ureche, a acuzat Serviciul Secret de neglijenţă şi deficienţe de comunicare în planificarea şi desfăşurarea mitingului.
„Nu a fost vorba de o singură eroare. A fost o serie de erori care ar fi putut fi evitate şi care aproape au costat viaţa preşedintelui Trump”, se arată în raportul Comisiei pentru Securitate Internă şi Afaceri Guvernamentale a Senatului.
Serviciul Secret are sarcina de a proteja preşedinţii actuali şi foşti, precum şi familiile acestora, dar şi liderii străini şi alţi înalţi oficiali aflaţi în vizită.
Un participant la mitingul din 13 iulie 2024 a fost ucis şi alţi doi au fost răniţi în timpul împuşcăturilor. Atacatorul, Thomas Matthew Crooks, a fost ulterior împuşcat mortal de agenţii Serviciului Secret.
„Nu a fost vorba de o singură eroare de judecată. A fost o prăbuşire totală a securităţii la toate nivelurile, alimentată de indiferenţa birocratică, lipsa unor protocoale clare şi refuzul şocant de a acţiona în faţa unor ameninţări directe”, a declarat într-un comunicat preşedintele republican al comisiei, senatorul Rand Paul din Kentucky.
Kimberly Cheatle a demisionat din funcţia de director al Serviciului Secret la 10 zile după împuşcături, în contextul unei anchete severe asupra rolului agenţiei, iar şase agenţi ai Serviciului Secret care erau de serviciu în timpul tentativei au fost suspendaţi pentru perioade cuprinse între 10 şi 42 de zile, a anunţat joi agenţia.
Comisia a declarat că ar fi trebuit pedepsiţi mai mult de şase funcţionari şi că doi dintre cei sancţionaţi au primit pedepse mai uşoare decât cele recomandate. Comisia a subliniat faptul că nimeni nu a fost concediat.
Actualul director al Serviciului Secret, Sean Curran, a declarat într-un comunicat că agenţia a primit raportul şi va continua să coopereze cu comisia.
„În urma evenimentelor din 13 iulie, Serviciul Secret a analizat cu atenţie operaţiunile noastre şi a implementat reforme substanţiale pentru a remedia deficienţele care au apărut în acea zi”, a afirmat Curran.