În cadrul procesului, zeci de victime au mărturisit cum pierderile financiare cauzate de acțiunile lui Slătineanu le-au afectat profund viețile. „Din cauza acțiunilor domnului Slătineanu, victimele nevinovate au fost lăsate în imposibilitatea de a-și plăti chiria sau de a pune mâncare pe masă, iar asta este de neiertat. Am auzit mărturii despre cum nu puteau face lucruri cu copiii lor, deoarece banii lor dispăruseră brusc”, a declarat judecătorul Austin Reeve Jackson.
Acesta a fost ferm în hotărârea sa: „Oamenii s-au săturat de escrocherii, s-au săturat de hoți și s-au săturat de oamenii care ne trec granițele ilegal și ne fac rău prietenilor și vecinilor noștri harnici”.
Slătineanu fusese deja deportat de două ori pentru infracțiuni similare, dar a continuat să comită fraude după ce a intrat ilegal în SUA. „Multe, multe conturi au fost afectate; mulți și-au pierdut banii. De fapt, 300.000 de dolari au fost furați pe parcursul unui weekend”, a explicat Emil Mikkelsen, procurorul districtual asistent al county Smith, care a menționat că „e vorba de un grup românesc de crimă organizată”.
Judecătorul Jackson a justificat sentința severă prin impactul financiar devastator asupra familiilor implicate. „Gândul că poate dispărea în câteva ore munca vieții lor este îngrozitor și terifiant pentru ei”, a mai spus Mikkelsen.
Românii sunt recunoscuți în SUA pentru infracțiuni financiare comise prin rețele de crimă organizată. „Nu știu de ce se limitează la o singură naționalitate, dar asta am găsit prin informațiile noastre. Singurul lor scop aici este să jefuiască cetățenii americani”, a declarat un ofițer american.
Căpitanul Jeff Roberts, membru al Texas Financial Crimes Intelligence Center, a subliniat că „granițele deschise au făcut din aceasta o problemă transnațională. Acești criminali nu vin aici să lucreze. Au venit aici să-ți fure banii”.
Potrivit Secret Service, fraudele prin skimming au cauzat pierderi de peste 115 milioane de dolari la nivel național, cu peste 350 de arestări într-un singur an. Experții recomandă utilizarea sistemului touch-pay, considerat cea mai sigură metodă de plată în prezent.