Un scandal major plutește în aer: Ucraina este suspectată că provoacă explozii la petrolierele care fac escală în porturi rusești

#image_title

Publicația amintește de o serie de 5 explozii misterioase pe petroliere care au avut loc de la începutul anului 2025.

Incidentele care au avut loc au 2 lucruri în comun – toate s-au întâmplat:

• în Marea Mediterană sau cu petroliere care trec prin Marea Mediterană,

• cu nave care indicau porturile rusești ca destinații în săptămânile care au urmat atacurilor.

Atacurile recente asupra petrolierelor care utilizează mine magnetice au șocat lumea transporturilor maritime și au stârnit speculații conform cărora exploziile au făcut parte dintr-o campanie de sabotaj sponsorizată de stat.

Unii experți în securitate au ajuns la concluzia că Ucraina a fost implicată. Nu a existat nicio legătură oficială a Ucrainei cu incidentele, dar FT notează că serviciile de securitate

ale țării sunt cunoscute pentru operațiunile lor secrete împotriva intereselor rusești, fără a specifica dacă aceasta se referă la aruncarea în aer a conductelor de gaze Nord Stream de către scafandrii ucraineni sau la alte acțiuni.

Ultimul incident a determinat o declarație vagă din partea Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina, conform căreia petrolierul Vilamoura, care a explodat în sala motoarelor în largul coastei Libiei pe 27 iunie, face parte din flota din umbră a Rusiei.

Ca confirmare, singurele date furnizate sunt că Vilamoura a fost folosită în mod repetat pentru transportul de produse petroliere din porturile rusești – în aprilie 2025, petrolierul se afla în terminalul portului Ust-Luga, în mai fiind înregistrată în zona Novorossiisk. În ceea ce privește implicarea Ucrainei într-o serie de explozii asupra petrolierelor, FT citează următoarele declarații ale experților:

• consilier anonim pentru securitatea maritimă: Inițial, toate semnele indicau Ucraina, dar diferențele în natura atacului asupra orașului Vilamoura – de data aceasta a fost lovită coca navei și nu lateralul – au dat naștere la teorii conform cărora, în cel puțin unele cazuri, alți potențiali atacatori ar fi fost responsabili pentru sabotaj;

• M. Kelly, șeful grupului consultativ pentru securitate maritimă EOS Risk Group: Există doar unele asemănări între cel mai recent incident și cele anterioare, rămânând o serie de opțiuni alternative, inclusiv actori libieni și alți actori statali care au capacitatea și poate și motivul.

În iunie 2025, înainte de ultima explozie, secretarul general al Organizației Maritime Internaționale (OMI) a ONU, A. Dominguez, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la seria de explozii.

Potrivit acestuia, OMI va monitoriza îndeaproape aceste incidente și progresul anchetei aferente.

Seria de incidente suspecte care au implicat încărcături sau nave rusești care traversează Marea Mediterană poate fi urmărită până la scufundarea vrachierului Ursa Major în decembrie 2024, ca urmare a a trei explozii în sala motoarelor.

Proprietarul vrachierului era Oboronlogistics, operatorul logistic al Ministerului Apărării din Rusia, dar încărcătura era în întregime civilă, inclusiv două capace pentru vasul reactorului nuclear al spărgătorului de gheață Proiectul 10510 (Lider) aflat în construcție. Au început apoi explozii la petroliere și la navele-cisternă pentru produse, cinci nave fiind avariate – Seajewel, Seacharm, Grace Ferrum, Koala și Vilamoura. Reprezentanții industriei maritime și-au exprimat îngrijorarea crescândă cu privire la exploziile navelor-cisternă.

În ordine cronologică:

• 15 ianuarie 2025 – Petrolierul Seacharm (sub pavilionul Insulelor Marshall, tonaj brut 112.800 tone, operator – grecul Thenamaris) a fost avariat de o explozie în largul portului turcesc Ceyhan. Datele de urmărire a navei arată că Seacharm se afla în portul Ceyhan în perioada 18-19 ianuarie 2025, dar apoi a continuat să funcționeze ca de obicei, adică consecințele incidentului nu au fost semnificative;

• începutul lunii februarie 2025 – petrolierul pentru produse/chimice Grace Ferrum (pavilion liberian, 50.000 tdwt, operator – cipriot Cymare) a fost avariat la ancora în portul Tripoli, în largul coastei Libiei. Pe 15 martie, nava a ajuns în Malta și a rămas la ancora de atunci, adică avaria sa ar putea fi mai gravă decât cea a navei Seacharm și a navei Seajewel, avariată ulterior;

• 9 februarie 2025 – în portul Ust-Luga, petrolierul Koala (sub pavilion Antigua și Barbuda, cu un tonaj deadport de 164.500 de tone), care traversa Marea Mediterană și a făcut escală în Malta cu doar 6 zile înainte de Grace Ferrum, a fost avariat de 3 explozii în sala motoarelor. După explozie, păcura încărcată a fost pompată din petrolier și aceasta a fost remorcată la dana șantierului naval din Sankt Petersburg. În ciuda avariilor suferite, UE a considerat nava periculoasă și a impus sancțiuni împotriva acesteia în temeiul celui de -al 17-lea pachet de măsuri;

• 15 februarie 2025 – o explozie a avut loc la bordul petrolierului Seajewel (pavilion maltez, deadweight 108.900 tone, operator – grecul Thenamaris) în portul italian Savona, formându-se o gaură în coca navei. 20 de minute mai târziu, a avut loc o a doua explozie , dar nu au existat pagube suplimentare. Seajewel se afla și ea în portul Ceyhan în decembrie, dar cu 10 zile mai devreme decât Seacharm, apoi nava a făcut escală în diverse porturi europene, inclusiv Fos, și a ajuns la Savona din portul Arzew din Algeria. După o scurtă perioadă de inactivitate, nava a revenit la serviciu, adică și pagubele suferite au fost minore;

• 27 iunie 2025 – O explozie a avut loc la petrolierul Vilamoura (sub pavilionul Insulelor Marshall, deadweight 158.600 de tone, operator – Greek TMS Tankers), care plecase din portul Ez Zouetina din Golful Sidra din Libia cu o zi înainte. Petrolierul nu a fost grav avariat, dar sala motoarelor a fost inundată, iar nava a fost remorcată în Golful Laconic, în largul extremității sudice a Greciei. În ultimele luni, nava a făcut escală în porturi rusești, dar, potrivit Reuters și Bloomberg, încărca petrol kazah în rezervoarele sale.

Industria navală a fost profund îngrijorată la începutul seriei, deoarece aceste incidente au fost primele cazuri de nave nemilitare avariate de explozii în centrul Mediteranei în ultimii 10 ani.

Posibila implicare a actorilor statali în incidentele cu petroliere a fost subliniată în martie 2025 de Ambrey, o companie de securitate maritimă cu sediul în Marea Britanie.

Ambrey a analizat incidentele care au implicat cel puțin 4 petroliere și 1 vrachier care transportau marfă rusească și a constatat daune compatibile cu cele cauzate de minele marine.

Compania a sugerat apoi că minele ar fi putut fi plantate de scafandri în timp ce navele se aflau în drum spre ieșirea sau intrarea într-un port, când nava încetinește de obicei; analiștii au exclus efectiv plantarea de dispozitive explozive în porturi din cauza riscurilor ridicate.

A urmat o pauză de 4 luni, care ar fi putut fi rezultatul unor precauții sporite, în special, armatorii au început să inspecteze coca navelor lor.

Cu toate acestea, incidentul de la Vilamoura indică faptul că riscurile pentru transportul maritim rămân serioase, Marea Mediterană fiind adăugată pe lista punctelor fierbinți de-a lungul Strâmtorii Hormuz și al Mării Roșii.

Detensionare în relația Washington-Beijing – Statele Unite au ridicat o serie de restricţii privind exporturile către China

Bolojan, de Ziua Independenţei SUA: Suntem recunoscători pentru sprijinul constant al Statelor Unite şi ne dorim să dezvoltăm în continuare această legătură importantă