Un studiu arată că va exista o creștere drastică a uraganelor în următorul deceniu: vor fi mai dese și mai intense

Datorită unei echipe de cercetare cu sediul la Universitatea din Reading, Anglia, care utilizează un software de prognoză de la Ministerul Meteorologic al Marii Britanii, aceștia au reușit să prezică modelele de uragane cu până la 10 ani înainte.

Cercetările au arătat că, în următorul deceniu, numărul de cicloni tropicali din Atlantic s-ar putea dubla cu mult față de nivelul din anii 1970, în timp ce activitatea din Pacificul de Est ar putea crește cu mai mult de o treime.

Energia totală a acestor furtuni, care combină frecvența, puterea și durata lor, este, de asemenea, proiectată să crească dramatic. În Atlanticul de Nord, energia furtunilor ar putea crește până la de două ori nivelul înregistrat în anii 1970.

Paul-Arthur Monerie, autorul principal al cercetării de la Centrul Național pentru Știința Atmosferică de la Universitatea din Reading, a declarat: „Până acum, predicțiile privind uraganele au fost ca și cum am încercat să vedem printr-o ceață deasă, deoarece am putut desluși doar ceea ce era direct în fața noastră”.

„O prognoză mai bună risipeşte această ceață și dezvăluie modele care vor apărea cu ani înainte. Studiul nostru arată că activitatea uraganelor va crește până în 2030, oferind tuturor mai mult timp să se pregătească și să se protejeze”, a spus Monerie.

Studiul, publicat luna aceasta în „Climate and Atmospheric Science”, a folosit software-ul de predicție climatică DePreSys4 de la Met Office și un algoritm de urmărire pentru a prognoza viitoarele modele de uragane. Studiul marchează un progres major în predicția uraganelor prin urmărirea furtunilor individuale în cadrul simulărilor, în loc să se bazeze pe indicatori precum presiunea la nivelul mării sau modelele de temperatură la suprafața mării.

În timp ce urmărirea directă a furtunilor este deja utilizată pentru prognozele pe termen scurt de zile sau luni, aceasta este prima dată când este aplicată cu succes pentru a prezice modelele de uragane cu până la un deceniu înainte. Această viziune pe termen lung oferă comunităților o perspectivă fără precedent asupra riscurilor viitoare de furtună. Creșterea proiectată a activității uraganelor este legată de doi factori cheie de mediu: temperaturile la suprafața oceanului și modelele vântului în atmosferă. Sistemul de prognoză arată că temperaturile Oceanului Atlantic vor fi probabil mai ridicate în următorii ani, ceea ce ar oferi mai multă energie pentru formarea și intensificarea uraganelor.

În același timp, se așteaptă ca schimbările în modelele vântului să creeze condiții mai favorabile pentru dezvoltarea uraganelor. Aceste schimbări sunt determinate de o combinație de variații climatice naturale și tendințe climatice pe termen lung.

Sursa: www.stiripesurse.ro

O ambulanţă care se deplasa către un pacient, implicată în accident rutier în municipiul Suceava – FOTO

Ordonanţa pentru plafonarea preţurilor la energie şi gaze naturale, supusă dezbaterii publice