Un tren de pasageri a deraiat joi în Sri Lanka după ce a lovit o familie de elefanţi, o coliziune care nu s-a soldat cu răniţi în rândul pasagerilor, dar care s-a soldat cu moartea a şase elefanţi, anunţă poliţia, relatează AFP.
Trenul expres rula în apropierea unei rezervaţii a faunei sălbatice la Habarana, la aproximativ 180 de kilometri est de capiatala Colombo, atunci când a lovit turma, care traversa calea ferată, înainte de zori.
”El a deraiat dar nu există victime între pasageri”, a anunţat poliţia, precizând că autorităţile însărcinate cu fauna îngrijeau doi elefanţi care au supravieţuit.
Înregistrări video de după accident surprind un elefant alături de un elefant tânăr rănit, culcat pe şine, cu trompele înlănţuite.
Uciderea sau rănirea elefanţilor este o infracţiune penală în Sri Lanka, în care trăiesc aproximativ 7.000 de elefanţi sălbatici şi în care aceste animale sunt considerate o comoară naţională, în parte din cauza importanţei lor în cultura budistă.
Această coliziune este cel mai grav accident de acest fel înregistrat în Sri Lanka.
În septembrie 2018, doi pui de elefant şi mama lor însărcinată au fost ucişi în aceeaşi regiune într-o coliziune asemănătoare cu un tren.
De atunci, autorităţile au ordonat conductorilor de tren să respecte limitele de viteză, pentru a evita să rănească elefanţi atunci când se află în zone în care aceştia traversează calea ferată.
Acest accident intervine la câteva zile după ce autorităţile srilankeze şiu-au exprimat îngrijorarea faţă de numărul tot mai mare al confruntărilor între oameni şi elefanţi în anumite regiuni.
Agricultori disperaţi de jefuirea sau distrugerea recoltelor lor, singuurl lor mijloc de subzistenţă, atacă pachidermele.
Astfel, 450 de elefanţi şi 150 de persoane au murit în confruntări în 2023, anunţa duminică adjunctul ministrului Mediului, Anton Jayakody.
Este vorba despre o creştere uşoară faţă de 2022, când 433 de elefanţi şi 145 de oameni au fost ucişi, potivit unor date oficiale.
Numărul total al pachidermelor ucise în ultimii doi ani reprezintă peste o zecime din populaţia elefanţilor care trăiesc în această ţară din Asia de Sud.
ministrul anunţa că noul Guvern vrea să pună capăt acestei probleme şi să împiedice elefanţii să traverseze satele.
”Preconizăm să introducem mai multe bariere, care pot consta în împrejmuiri electrice, tranşee sau alte dispozitive de descurajare, pentru a îngreuna posibilitatea ca elefanţii să se aventureze în sate”, a declarat AFP Jayakody .
Elefanţii din Asia îşi îngroapă puii decedaţi şi îi jelesc în mod zgomotos, potrivit unui studiu realizat de către cercetători indieni, publicat anul trecut în Journal of Threatened Taxa. Ei detaliază în acest studiu comportamentul pachidermelor, care amintesc de rituri funerare umane.
Aceste mamifere sunt cunoscute prin comportamentul lor social şi cooperant. Îngroparea puilor a fost studiată anterior doar ”scurt”, la elefanţii din Africa.
Acest fenomen era încă neexplorat la semenii lor asiatici, potrivit autorilor studiului.
Elefanţii din Asia se află pe lista speciilor aflate oe cale de dispariţie întocmită de către Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN)
Se estimează că 26.000 dintre ei trăiesc în stare sălbatică, în principal în India, însă există unii şi în Asia de Sud-Est. În afara captivităţii, ei trăiesc în medie 60-70 de ani.