Ministerul a declarat într-o declarație că Szijjártó, la o întâlnire trilaterală cu reprezentanții Uniunii Europene și a Ucrainei, a declarat că Ungaria este principalul exportator de energie electrică în Ucraina anul trecut. „Întregii 39% din importurile de energie electrică din Ucraina au venit din Ungaria”, a spus el. În februarie, acest raport a fost de 35%… în timp ce 42% din importurile de gaze naturale ale Ucrainei au venit și prin Ungaria”, a adăugat ministrul. „Vom menține acele livrări; nu vrem să provocăm și mai multe greutăți poporului ucrainean”.
Szijjártó a spus că Ungaria, în același timp, era îndreptățită să se aștepte ca Ucraina să nu pună în pericol aprovizionarea cu energie a Ungariei. Pentru a realiza acest lucru, „infrastructura energetică care aduce gaze sau țiței în Ungaria nu trebuie atacată”, a spus el. Szijjártó a spus că Ungaria va menține această „așteptare cu totul legitimă” față de Ucraina și Comisia Europeană, adăugând că aceasta din urmă ar trebui să „să sprijine statele membre ale Uniunii Europene cel puțin în această problemă”.
Uniunea Europeană și majoritatea statelor membre au decis să urmeze o cale care să aducă „ruine durabilă” economiei și securității continentului, a spus Szijjártó la Bruxelles.
Szijjártó a declarat într-o conferință de presă că întâlnirea a fost din nou „extrem de pro-război și pro-Ucrainean” în care mulți „a împins orbește pentru continuarea războiului și aderarea aproape imediată a Ucrainei” la UE. Ministrul a spus că propunerea conform căreia UE ar cheltui 20 de miliarde de euro pe transporturile de arme către Ucraina este „revoltatoare”, potrivit unui comunicat al ministerului. Ungaria nu va lua parte la o astfel de inițiativă, „întrucât Ungaria are un interes în pace care se apropie mai aproape ca niciodată”, a spus el.
El a salutat discuțiile de pace dintre SUA și Rusia, spunând că „pur și simplu faptul că au început a făcut din lume un loc mai sigur”. Ungaria va face tot ce îi stă în putință pentru a sprijini discuțiile, a adăugat el.
„Bruxellesul și majoritatea statelor membre se opun acestei poziții”, a spus el. Ei au decis asupra unei direcții „care ar aduce ruine pe termen lung economiei și securității continentului”, a adăugat el. Această cale ar include livrări suplimentare de arme către Ucraina „pe cheltuiala poporului european” și utilizarea banilor europenilor pentru a menține statul ucrainean, a spus el. În plus, „Ucraina ar fi integrată în UE fără [îndeplinește] niciuna dintre condițiile pe care țările din Balcanii de Vest trebuie să le îndeplinească”, a spus el. „De asemenea, vor să cheltuiască bani pentru investiții constante în dezvoltarea tehnologică a industriei militare ucrainene și vor să adopte pachete suplimentare de sancțiuni”, a spus Szijjártó. El a declarat că Ungaria nu va sprijini nicio inițiativă de prelungire a războiului.
„Dacă ne uităm la arena geopolitică de astăzi, vom vedea că Bruxelles-ul începe să fie complet izolat pentru că restul lumii își dorește cu adevărat pace acum, dar Bruxelles-ul are o atitudine extrem de pro-război”, a spus Szijjártó.
După cum am scris astăzi, ministrul de externe Szijjártó a spus că Bruxellesul vrea să sacrifice comunitatea maghiară din Transcarpatia (Kárpátalja) pentru Ucraina.