Ungaria se teme, din cauza furtunii Boris, de ”revărsarea deceniului”

Ungaria se pregăteşte de cele mai grave inundaţii provocate de Dunăre de un deceniu, potrivit primarului Budapestei Gergely Karácsony, în contextul în care nivelul apei fluviului urmează să atingă 8,5 metri în apropierea capitalei, relatează Euronews.

Armata, serviciile de urgenţă şi voluntari construiesc baraje minuţios planificate, pe baza lecţiilor învăţate la ultimele inundaţii mari, în 2013.

”Problema este că în 2013 valul era scurt, iar acum, dacă este mai lung, digurile vor fi udate, nisipul va fi udat, iar dacă începe să se scurgă undeva nu este uşor de prins”, declară un voluntar, György Molnár.

Numeroşi locuitori din sate de la nord de Budapeta au făcut toate demersurile necesare.

Unii dintre ei reuşesc să-şi păstreze unorul în pofida previziunilor.

”Începând din această seară, vom face de pază pe baraj în fiecare seară. Eu am pregătit deja şemineul, prietenii şi familia sunt invitaţi, vom prăji slănină”, se amuză Tamás Kreisz.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Autorităţii ungare a Apelor, calmul care încă mai domneşte în ţară este înşelător, iar faza cea mai importantă a revărăsrii a început în sectoarele de nord-vest ale fluviului.

”În ultimele două nopţi, am «prins», ca să folosim jargonul Autorităţii Apelor, mlaştini, scurgeri, apă curentă. În aceste cazuri rambleul este acoperit cu folie de aluminiu şi consolidat”, a anunţat într-o conferinţă de presă Gabriella Siklós.

La Budapesta, nivelul apei creşte cu regularitate şi inundă cheiul, ceea ce atrage curioşi.

Nivelul Dumării urmează să atingă un maximum sâmbătă în apropierea capitalei ungare – cu 15-25 de centimetri mai puţin decât se prevedea.

Autorităţile avertizează că măsurile de protecţie împotriva inundaţiilor urmează să rămână în vigoare destul de mult timp.

ANAF a publicat Ghidul explicativ cu privire la prevederile/scopul Directivei 2011/16/UE privind cooperarea administrativã în domeniul fiscal (”DAC 7”)

Vicecampioana olimpică la tir Kim Ye-ji, “asasinul zâmbitor”, a primit un rol pe măsura renumelui său: va fi asasină într-un serial