Ungaria va continua să sprijine sectorul energetic al Ucrainei

„I-am confirmat ministrului că Ungaria va continua să sprijine capacitățile de transport de energie necesare pentru securitatea aprovizionării cu energie a Ucrainei (…) Atât în cazul transportului de gaze naturale prin Ungaria către Ucraina, cât și al exportului de energie electrică prin Ungaria către Ucraina, nu limităm nicio capacitate (…) [De asemenea] continuăm să încurajăm marile companii maghiare MOL și MAVIR să ajute exploatarea sistemului energetic ucrainean la nivel profesional, folosind avantaje tehnice și tehnologice”, a spus el la o conferință de presă cu Sybiha luni.

Szijjártó a spus de la începutul războiului, peste 3 miliarde de metri cubi de gaze naturale au fost transportați în Ucraina prin Ungaria, iar din iunie 2024, țara sa este cea mai mare sursă de importuri de energie electrică pentru Ucraina, reprezentând 45% din volum total. În același timp, Szijjártó a spus că Ungaria, oferind un astfel de sprijin, se așteaptă ca Ucraina „să se abțină de la pași unilaterali bruște” care afectează aprovizionarea cu energie a țării sale și să prevină discriminarea companiilor maghiare care operează aici.

După cum s-a raportat, Ungaria și Slovacia au încetat să primească petrol de la LUKOIL la mijlocul lunii iulie, din cauza interdicției de tranzit impuse de Ucraina. Kievul a înăsprit sancțiunile împotriva LUKOIL, interzicând efectiv tranzitul petrolului care intră în Europa Centrală prin tronsonul ucrainean al conductei Druzhba. Compania este un furnizor important de materii prime atât pentru Ungaria (aproximativ o treime) cât și pentru Slovacia (40-45%). Ambele țări s-au declarat categoric împotriva unei astfel de decizii. În același timp, șeful Naftogaz Ukrainy Oleksiy Chernyshov a declarat că filiala Ukrtransnafta continuă să tranziteze petrol rusesc în aceleași volume, iar resursa LUKOIL a înlocuit resursa altor proprietari.

În timpul verii, Ucraina a importat cea mai mare energie electrică din Ungaria (203,5 milioane kWh în august, 376,8 milioane kWh în iulie și 357,2 milioane kWh în iunie).

Sursa: www.stiripesurse.ro

Două bărci cu migranţi s-au scufundat în largul coastei Djibouti / 45 de morţi şi multe persoane încă dispărute

Tulcea: Trei apeluri la 112, în urma mesajului RO-Alert