Cooperarea energetică dintre cele două țări a rezistat testului celui mai dificil moment, potrivit diplomatului șef al Ungariei, care a transmis în direct o scurtă recapitulare a întâlnirilor sale pe rețelele de socializare din Piața Roșie.
„Am salutat, de asemenea, activitățile de extracție de succes ale companiei de petrol și gaze MOL în Rusia, care oferă o bază suficientă pentru ca compania să își crească prezența pe piață în viitor”, a adăugat el.
Ungaria a importat anul trecut volume record de gaze naturale din Rusia, adăugând că livrările zilnice de gaze depășesc 20 de milioane de metri cubi în acest an, iar importurile de țiței au depășit deja 1,25 tone.
Szijjarto a mai spus că partenerii săi de negocieri l-au asigurat că Rusia va continua să-și îndeplinească toate obligațiile.” Să fim clari: aprovizionarea cu energie a Ungariei nu ar fi sigură fără energia rusă”, a menționat ministrul.
Acordul dintre Statele Unite și Rusia care interzice grevele asupra infrastructurii care livrează energie Ungariei este în conformitate cu interesele naționale ale Ungariei, deoarece reduce riscurile la adresa securității energetice, potrivit lui Szijjarto.
Ministrul a salutat, de asemenea, o listă de cinci puncte care acoperă infrastructura care intră sub incidența încetării focului de 30 de zile, care include conductele de petrol și gaze care leagă Rusia și Ungaria.
În știrile legate de MOL, Erste a îmbunătățit ratingul acțiunilor MOL de la „reduce” la „acumulare” și a crescut prețul țintă de la 2.800 HUF la 3.360 HUF, a scris business online VG.hu. Mișcarea este determinată de taxele de producție internă mai scăzute și de riscurile geopolitice reduse, pe fondul speranțelor pentru o încetare a focului Rusia-Ucraina.
MOL și guvernul maghiar au convenit să readucă redevențele miniere la nivelurile anterioare, statul luând 18-20% din producția internă. Combinat cu descoperirile recente de hidrocarburi, acest lucru este de așteptat să crească profiturile.
Compania va decide asupra dividendelor la AGA din 24 aprilie, Erste proiectând 250 HUF per acțiune (0,62 EUR), în conformitate cu anul trecut. Acest lucru se traduce printr-un randament al dividendelor de 8,4% la prețurile curente.
Acțiunile MOL au crescut cu 2% la știri la 2.992 HUF miercuri, 26 martie, propulsând indicele de referință BUX să atingă un nou maxim istoric. Principalul grup energetic din Ungaria și-a văzut acțiunile în creștere cu 10%, sub performanță BUX, în creștere cu 16% până în prezent.