Uniunea Europeană finalizează aprobarea celui de-al 16-lea pachet de sancțiuni anti-ruse. Ce restricții include acesta

Președinția poloneză a Consiliului UE (de obicei prin acest canal se anunță mai întâi aprobarea unui pachet de sancțiuni) a anunțat o reuniune a miniștrilor de externe ai UE pe 19 februarie 2025 pentru a discuta pregătirile pentru 24 februarie (a 3-a aniversare de la începerea NWO), dar nu a raportat rezultatele acesteia.

Potrivit publicațiilor, al 16-lea pachet include următoarele restricții:

• 35 de companii rusești și 48 de persoane despre care, conform UE, se presupune că sunt implicate în acțiuni militare în Ucraina vor fi sancționate,

• Lista de sancțiuni va include 73 de nave care vor fi identificate ca parte a flotei umbră care asigură exportul petrolului rusesc,

• interzicerea companiilor europene care deservesc rafinăriile rusești de petrol și gaze ( rafinării de petrol și fabrici de procesare a gazelor );

• sancțiuni împotriva a 13 bănci rusești, inclusiv interzicerea accesului la sistemul SWIFT (care exact nu sunt specificate),

• embargo asupra importurilor în UE de aluminiu primar sau produse din aluminiu rusești,

• interzicerea exportului de crom și unele substanțe chimice în Rusia,

• interzicerea importului de console de jocuri, joystick-uri și simulatoare de zbor în Rusia.

Politico raportează că noul pachet de sancțiuni UE include și o interdicție completă a importurilor de gaz natural lichefiat (GNL) rusesc.

Cu toate acestea, o interdicție imediată pare puțin probabilă, având în vedere tendința de aprovizionare în 2024 , sezonul de încălzire în curs, vremea actuală și nivelul prețurilor în UE, în timp ce o interdicție amânată ar depinde de formularea specifică.

Nu au existat modificări în ceea ce privește aprovizionarea cu petrol prin conducte.

Ministrul maghiar de externe P. Szijjarto, țara sa a reușit ca interzicerea utilizării produselor petroliere din materii prime rusești, precum și restricțiile asupra conductei petroliere principale Druzhba , să fie excluse din noul pachet de sancțiuni.

Conform procedurii adoptate în UE, pachetul agreat de reprezentanții permanenți ai UE trebuie să fie aprobat oficial în scris.

Urmează publicarea în Jurnalul Oficial al UE și abia atunci pachetul va intra în vigoare.

Cel mai probabil, acest lucru se va întâmpla până la aniversarea începerii CBO la 24 februarie 2025.

Să reamintim că UE nu a avut timp să se pregătească pentru prima aniversare a CBO și cel de-al 10-lea pachet a intrat în vigoare abia la 25 februarie 2023.

Întârzierea a fost cauzată de încercările Poloniei de a impune sancțiuni dure împotriva cauciucului sintetic rusesc în interesul propriilor producători, dar aceste inițiative au fost blocate de Germania și Italia.

Până la cea de-a 2-a aniversare a CBO din 24 februarie 2024, UE finalizase deja cel de-al 13-lea pachet de sancțiuni, dar numai cu prețul celor mai controversate puncte, cum ar fi interzicerea importurilor de GNL și aluminiu din Rusia, fiind ridicate. Nu este clar dacă UE este în sfârșit pregătită să ia măsuri atât de serioase înainte de publicarea oficială a pachetului.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Cele mai expuse țări din Europa în fața noului tip de război: Un atac puternic le-ar destabiliza serios

Azi se pun în vânzare biletele pentru meciul de debut al Naționalei în preliminariile CM 2026 / Programul complet al grupei