Unul dintre cei mai importanţi pictori contemporani, Gili Mocanu, deschide anul expoziţional la galeria Arsmonitor din Casa Presei

Unul dintre cei mai importanţi pictori contemporani, Gili Mocanu, deschide anul expoziţional la galeria Arsmonitor din Casa Presei cu „Nu mai plânge, Gili”. Expoziţia va avea fi vernisată în 19 septembrie şi va putea fi vizitată până la 7 noiembrie.

Expoziţia prezintă o selecţie de picturi noi în care se regăsesc elemente tematice definite în ultima perioadă de lucru. Sunt prezentate creaţii inedite ca medium pentru practica lui Gili Mocanu. În noul corp de lucrări sunt evidenţiate o serie de schimbări tehnice şi iconografice recente în pictura sa.

În cel mai important punct al carierei sale, cu o operă prodigioasă şi cu un limbaj vizual unic în pictura contemporană românească din ultimii 30 de ani, Gili Mocanu surprinde şi de această dată cu o expoziţie a cărui titlu, „Nu mai plânge, Gili”, angajează privitorul într-o capcană conceptuală şi vizuală. 

„Gili Mocanu este unul dintre cei mai semnificativi artişti contemporani care se afirmă începând cu 2000, dar nu e un reprezentant emblematic al unei generaţii anume; iconografia picturii lui e împletită cu referinţe gnostice şi oculte, dar el nu e un mistic în sensul dur al termenului şi nu continuă o tradiţie locală; iar condiţia lui de artist contemporan nu se pliază în mod specific pe tipologia artei contemporane. În acest fel, putem observa că, pentru Gili Mocanu, imaginea nu descinde dintr-o împrejurare, nu e un teritoriu al naraţiunii şi al expresiei, nu e un construct discursiv, nu e un domeniu al reprezentării sau al anti-reprezentării naturalului – ci, mai degrabă, imaginea e un martor al scufundărilor proprii în lumile sub-naturale şi supranaturale, constituit dintr-o suită de semne şi simptome topite, întâmplător, în pictură”, spune curatorul Silviu Pădurariu, co-fondator Arsmonitor.

Personala lui Gili Mocanu, „Nu mai plânge, Gili”, se suprapune cu aniversarea unui an de proiecte şi evenimente organizate de Arsmonitor. Începând cu 14 septembrie 2023, galeria a deschis şase expoziţii care au atras un public numeros de iubitori de artă, amatori şi profesionişti, contribuind la transformarea Casei Presei Libere în noul hot-spot al artei contemporane bucureştene.

Galeria Arsmonitor este o iniţiativă privată susţinută de Mia Munteanu, antreprenor, şi Silviu Pădurariu, curator independent, fiind prima galerie de artă deschisă în Casa Presei Libere, în 2023.

Dan Barna: USR este viitorul politic al României. Că se va întâmpla într-un an, în cinci, este un proiect de termen lung şi cred în acest lucru / Elena Lasconi va deveni preşedintele României, o susţin cu toată energia

Incendiatorul de la Parlament a dat foc mai întâi la tejgheaua unui bar din clădire