Autoritatea Electorală Permanentă anunţă elaborarea unui proiect de Hotărâre privind modul de promovare, distribuire, publicare sau editare a materialelor publicitare politice utilizate în campania electorală la alegerile pentru Preşedintele României din luna mai. Acest proiect urmează să fie pus în dezbatere publică, joi, pentru ca toţi cei interesaţi să poată formula şi transmite către AEP propuneri şi observaţii.
Autoritatea Electorală Permanentă precizează că, prin Ordonanţa de urgenţă nr. 1/2025 s-a stabilit că, prin Hotărâre a Autorităţii Electorale Permanente, se va clarifica modul de promovare, distribuire, publicare sau editare a materialelor publicitare politice utilizate în campania electorală la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025.
”Având în vedere atribuţiile ce revin autorităţilor cu atribuţii în organizarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025 prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/2025, un Grup de lucru interinstituţional format din reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), ai Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), ai Ministerului Afacerilor Externe (MAE), ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), ai Autorităţii Electorale Permanente (AEP) şi ai Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a elaborat prima versiune a proiectului de Hotărâre privind modul de promovare, distribuire, publicare sau editare a materialelor publicitare politice utilizate în campania electorală”, arată AEP într-un comunicat. Ulterior, Grupul de lucru, la data de 5 februarie, a avut consultări cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale cu activitate relevantă în domeniul electoral.
”În urma consultărilor a fost elaborată o nouă versiune, care a fost prezentată partidelor politice parlamentare la data de 10 februarie 2025”, subliniază Autoritatea.
”În urma analizării proiectului de către respectivele formaţiuni politice a avut loc o nouă întâlnire de lucru astăzi, 12 februarie a.c., în urma căreia a fost definitivat un prim proiect de Hotărâre, urmând ca mâine, 13 februarie a.c., acesta să fie pus în dezbatere publică pentru ca toţi cei interesaţi să poată formula şi transmite către AEP propuneri şi observaţii cu privire la conţinutul proiectului de act normativ”, anunţă Autoritatea. ”Precizăm că Ordonanţa de urgenţă nr. 1/2025 se află în prezent în Parlament, în procedură de adoptare, astfel încât forul legislativ are posibilitatea de a o analiza, modifica sau completa, după caz”, menţionează AEP.
O variantă de lucru a proiectului de hotărâre prevedea că persoanele care vor să reclame acţiuni de promovare online cu caracter manipulator sau cu ajutorul fermelor de boţi, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, vor trebui să-şi probeze acuzaţiile, pentru ca materialele astfel distribuite să fie considerate ilegale.
Acelaşi document de lucru stabileşte condiţiile în care orice alte opinii, mesaje şi comunicări exprimate de alte persoane decât cele considerate ”actori politici” sunt considerate manifestări ale dreptului la libertatea de exprimare, categorie în care intră opiniile exprimate cu titlu personal şi materialele jurnalistice cu excepţia cazurilor în care difuzarea acestora implică o plată. De asemenea, opiniile exprimate de membrii şi personalul autorităţilor şi instituţiilor publice din România, cu titlu personal, fără a exprima poziţia sau a reprezenta instituţia sau autoritatea publică din care fac parte şi fără a acţiona în virtutea funcţiei pe care o deţin, ”constituie o manifestare a dreptului la libertatea de exprimare”.