Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, întrebat de jurnalişti cum comentează cazul adolescentului mort la SJU Târgu Jiu pentru că medicul chirurg nu a intervenit, că el, personal, l-ar fi operat. Rafila a menţionat că a dat răspunsul în primul rând ca om. Rafila a detaliat apoi, anunţând că va fi aprobată în Guvern, în scurt timp, o Ordonanţă de Urgenţă care va avea o prevedere explicită ca în cazurile în care viaţa este pusă în pericol să se intervină indiferent de unitatea sanitartă care tratează pacientul.
UPDATE – Potrivit ministrului Sănătăţii, discuţia legată de venirea ambulanţei, „mai devreme sau mai târziu”, nu ar avea relevanţă, pentru că şi dacă venea cu o oră sau o oră şi jumătate mai devreme se întâmpla decesul în ambulanţă. „Nu cred că asta era, pentru că s-a întâmplat (n. red. decesul) în unitatea de primiri urgenţe, adică într-o unitate medicală”.
„Vreau să vă spun ce am făcut noi, ca să nu mai o lungesc, că am avut două teme. Una a fost legată de continuarea tratamentului, mai ales pentru copii şi adolescenţii cu boli cronice, în momentul în care devin adulţi şi ştiţi bine că în 1 septembrie a apărut o ordonanţă care face posibilă tratarea lor şi după vârsta de 18 ani până la vârsta de 21 de ani în spitalele sau secţiile de pediatrie. Unii au înţeles mai mult, alţii mai puţin (…) Şi atunci am făcut completări la acea ordonanţă de urgenţă şi s-a întâmplat să apară şi cazul de la Gorj. Şi aceste completări dintr-un nou proiect care va fi aprobat ori astăzi (n. red. joi), în şedinţa de Guvern, ori săptămâna viitoare, am introdus în mod explicit această prevedere că aceste cazuri în care viaţa este în pericol trebuie intervenit până la urmă, indiferent de unitatea sanitară în care tratează pacientul. Eu cred că şi din punct de vedere uman trebuie să gândim lucrurile astea. Nu putem tot timpul să căutăm eventual o prevedere care să ne împiedice să facem ceva”, a declarat ministrul Sănătăţii.
Alexandru Rafila a spus că nu a trimis Corpul de control al Ministerului Sănătăţii să facă verificări la Târgu Jiu pentru că ancheta a fost făcută, în limita competenţelor legale, de către Direcţia de Sănătate Publică, instituţie care a aplicat şi nişte sancţiuni.
„Are loc şi ancheta profesională a Colegiului Medicilor şi există şi o anchetă penală în curs în momentul de faţă pentru omor din culpă. Ştiţi că legea acordă anumite competenţe care trebuie respectate, mai ales când este vorba despre o anchetă penală în curs”, a menţionat Rafila.
Ministrul a completat spunând că a văzut toată lumea, până la urmă, că acolo se discută despre „comportamentul câtorva cadre medicale, care trebuie evaluat de către Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor, care poate face recomandări şi poate comunica rezultatele.
„Ei sunt sunt singurii îndreptăţiţi să comunice rezultatele anchetei profesionale către parchete”, a mai spus ministrul Rafila.
ŞTIREA INIŢIALĂ – „În cazurile ameninţătoare de viaţă, în care un tânăr, pentru că discutăm despre un adolescent de 16 ani, avea abdomen acut, avea peritonită, în mod evident trebuia, din punctul meu de vedere, eu nu sunt specialist, nu vreau să mă antepronunţ, pentru că este Colegiul Medicilor răspunzător de ancheta profesională, este o comisie de disciplină acolo. Eu vă spun ca om, în primul rând, eu, dacă aş fi fost în locul acelui chirurg, l-aş fi operat, pentru că nu poţi să aştepţi un transfer dacă situaţia pacientului este foarte gravă”, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, alexandru Rafila, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor legată de cazul băiatului de 16 ani care a murit, marţi, în Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiui, în aşteptarea unei ambulanţe care să-l ducă la Craiova.
Medicul chirurg Valentin Neagu, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, a refuzat să-l opereze pe băiatul de 16 ani spunând că nu are competenţă pediatrică şi a solicitat transferul la Craiova, însă ambulanţa din Dolj a venit după mai bine de trei ore, când deja era prea târziu.
Legea sănătăţii spune că adolescentul ar fi trebuit operat, fiind o urgenţă medicală.
De altfel, surse din Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu au declarat pentru News.ro că şefii celor două secţii de chirurgie din unitatea medicală au întrebat, într-o şedinţă a Consiliului Medical al spitalului, dacă chirurgii din unitatea sanitară pot opera şi pacienţi minori şi li s-a spus că da, dacă este vorba despre cazuri urgente.
În plus, conducerea SJU Târgu Jiu a trimis, la 1 noiembrie, o adresă către Colegiul Medicilor şi va trimite una şi Ministerului Sănătăţii, pentru a cere lămuriri privind posibilitatea medicilor de a interveni în cazul copiilor dacă nu sunt specializaţi în pediatrie.
Pe de altă parte, sora băiatului a declarat că atunci când a intrat la morgă pentru a ridica trupul acestuia i s-ar fi spus că „ar fi mai bine pentru toată lumea” să ştie doar ei, „în interior”, cauza morţii, femeia mărturisind că nu ştie ce să înţeleagă din asta, şi nici pe cine sau dacă ar trebui să protejeze pe cineva