UPDATE – Procesul violurilor de la Mazan. Toţi cei 51 de acuzaţi au fost găsiţi vinovaţi. Dominique Pelicot a primit pedeapsa maximă, de 20 de ani de închisoare

Dominique Pelicot, în vârstă de 71 de ani, principalul acuzat în cazul violurilor de la Mazan, un caz care a şocat Franţa şi lumea întreagă, a fost găsit vinovat, joi, de „viol calificat” asupra fostei sale soţii şi condamnat la pedeapsa maximă, 20 de ani de închisoare.

Procurorii ceruseră ca principalul acuzat dintre cei 51 să primească pedeapsa maximă după ce Dominique Pelicot a recunoscut că, timp de aproape un deceniu, şi-a drogat soţia, cu care avea 50 de ani de căsnicie, pentru ca el şi indivizi străini pe care i-a recrutat pe internet să poată abuza de ea, în timp ce el filma agresiunile.

Completul de cinci judecători i-a găsit vinovaţi pe toţi cei 51 de bărbaţi judecaţi.

Alţi 50 de bărbaţi au fost acuzaţi alături de Dominique Pelicot, majoritatea negând acuzaţiile. Instanţa franceză i-a găsit pe 47 dintre ei vinovaţi de viol, pe doi vinovaţi de tentativă de viol şi pe doi vinovaţi de agresiune sexuală.

Un bărbat este fugar şi este judecat în absenţă. 

În faţa tribunalului din oraşul Avignon, în sudul Franţei, susţinătorii victimei au aplaudat când s-a aflat despre primele verdicte de vinovăţie, scrie Reuters.

„CĂPCĂUNUL” MAZAN

De-a lungul celor patru luni de proces, îmbrăcat într-un polar gri şi sprijinit într-un baston, Dominique Pelicot a rămas aşezat în scaunul său, cu picioarele încrucişate, cu microfonul în mână, părând gata să ţină o prelegere. De la începutul acestui proces extraordinar, bărbatul în vârstă de 71 de ani a precizat că suferă de probleme renale. Din cauza acestor probleme de sănătate, fostul electrician a fost absent la începutul procesului.

La prima sa audiere, pe 17 septembrie, Dominique Pelicot a spus, cu o voce slabă şi tremurândă, că îşi recunoaşte vinovăţia. El le-a spus celor cinci magistraţi ai tribunalului penal din Vaucluse că „nu te naşti pervers, devii pervers”. Înainte de a adăuga: „Am fost un bunic ca toţi ceilalţi… Până când am căzut”.â

În timpul pledoariilor lor finale, avocaţii apărării nu au atacat acuzarea, ci i-au reproşat lui Dominique Pelicot că şi-a influenţat clienţii, „oameni simpli” care, în opinia lor, au fost manipulaţi de „unul dintre cei mai mari prădători ai secolului XX”. La vremea respectivă, avocaţii penali l-au descris drept „dirijorul de orchestră” al acestui caz, care nu ar fi existat niciodată fără el, oferindu-i o serie întreagă de „titluri”: „un violator în serie demn de Netflix”, un „geniu al manipulării”, „un pervers”, un „minotaur, jumătate om, jumătate taur, devorat de impulsurile sale”, în care „zidurile casei Mazan au devenit zidurile labirintului”, unde o „devora” pe Gisèle Pelicot. Un alt avocat l-a poreclit „căpcăunul din Mazan”.

În mai multe rânduri, Dominique Pelicot a insistat însă că toţi ceilalţi coinculpaţi „ştiau totul” despre ceea ce se întâmpla la el acasă: „Sunt un violator ca şi ceilalţi din această cameră. Ei ştiau totul. Nu pot spune că nu au ştiut”, susţinea el în septembrie, chiar dacă treizeci dintre avocaţii bărbaţilor au pledat pentru achitare.

 

Curtea de Apel Bucureşti respinge cererea APALP de sesizare a Curtii Constitutionale în cazul desecretizării unor documente care-l vizau pe Călin Georgescu

Wizz Air anunţă că mută unele dintre zboruri pe Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa „Aurel Vlaicu”, de pe Aeroportul Otopeni, din 15 ianuarie 2025