UPDATE-Rusia este ”pregătită să lucreze” împreună cu Ucraina la un ”memorandum” privind ”un posibil tratat de pace”, anunţă Putin după ce vorbeşte cu Trump la telefon

Rusia este ”pregătită să lucreze” împreună cu Ucraina la un ”memorandum” privind ”un posibil tratat de pace”, anunţă luni preşedintele rus Vladimir Putin în urma unei convorbiri la telefon cu omologul său american Donald Trump, relatează AFP.

Preşedintele rus Vladimir Putin a catalogat luni drept ”utilă” convorbirea la telefon de ”peste două ore” pe care a purtat-o cu omologul său american Donald Trump despre Războiul din Ucraina.

Această convorbire a fost foarte instructivă şi foarte sinceră”, a declarat Vladimir Putin presei, într-o intervenţie scurtă, după apelul telefonic cu Donald Trump.

”Per ansamblu, cred că ea a fost utilă în această privinţă”, a adăugat el.

”Suntem pe calea ce bună”, a dat el asigurări.

Vladimir Putin a cerut luni Ucrainei să găsească ”compromisuri care convin tuturor părţilor”, după această convorbire la telefon cu Donald Trump, la trei zile după eşecul unor negocieri directe între Moscova şi Kiev la Istanbul, în Turcia.

”Problema este bnenînţeles ca părţile rusă şi ucraineană să dea dovadăde un maximum de voinţă de pace şi să găsească compromisuri care să satisfacă toate părţile”, a declatrat el în această surtă declarţie de presă, difuzată la televiziunea rusă.

Putin şi Trump s-au pronunkţat în favoarea unei nornalizări a relaţiilor ruso-americane, anunţă Kremlinul.

Ambasada Rusiei în România a publicat pe pagina de Facebook o traducere în limba română a intervenţiei lui Vladimir Putin.

”Vladimir Putin: Bună seara!
 
Colegii m-au rugat să spun câteva cuvinte despre rezultatele convorbirii telefonice cu Preşedintele Statelor Unite ale Americii.
 
Această discuţie a avut într-adevăr loc şi a durat mai mult de două ore. Vreau să subliniez că a fost una foarte substanţială şi destul de sinceră. Şi, în general, din punctul meu de vedere, foarte utilă în acest context.
 
În primul rând, i-am mulţumit Preşedintelui Statelor Unite pentru sprijinul acordat de SUA în reluarea negocierilor directe între Rusia şi Ucraina cu privire la încheierea unui posibil acord de pace, cu privire la reluarea negocierilor care, după cum se ştie, au fost întrerupte de partea ucraineană încă din 2022.
 
Preşedintele Statelor Unite şi-a exprimat poziţia cu privire la încetarea ostilităţilor, armistiţiu, iar eu, la rândul meu, am subliniat că şi Rusia pledează pentru o soluţionare paşnică a crizei ucrainene. Trebuie doar să identificăm cele mai eficiente căi de a ajunge la pace.
 
Am convenit cu Preşedintele Statelor Unite că Rusia va propune şi este pregătită să lucreze cu partea ucraineană la un memorandum privind un posibil viitor acord de pace, cu definirea unor poziţii precum principiile reglementării, termenele posibile pentru semnarea acordului de pace şi altele, inclusiv o posibilă încetare a focului pentru o anumită perioadă, în cazul în care se ajunge la acorduri corespunzătoare.
 
Apropo, contactele între participanţii la întâlnirea şi negocierile de la Istanbul au fost reluate, iar acest fapt oferă motive să credem că, în ansamblu, suntem pe calea cea bună.
 
Reiterez că discuţia a fost foarte constructivă şi o apreciez în mod pozitiv.
 
Desigur, este important ca atât partea rusă, cât şi cea ucraineană să manifeste dorinţă maximă pentru pace şi să găsească acele compromisuri care să fie acceptabile pentru toate părţile.
 
Totodată, vreau să subliniez că poziţia Rusiei este, în general, clară. Principalul pentru noi este eliminarea cauzelor profunde ale acestei crize.
 
Dacă va fi nevoie de clarificări suplimentare, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov şi consilierul meu, domnul Iuri Uşakov, vor oferi detalii despre discuţiile de astăzi cu Preşedintele Donald Trump, purtate prin telefon”. 

Nicuşor Dan nu consideră bună varianta rocadei premierului: Îţi ia câteva luni să înţelegi mecanismele, iar când cunoşti realităţile trebuie să renunţi la funcţie. Văd un guvern care să îşi asume guvernarea pentru trei ani şi jumătate

Ministrul Educaţiei: Cred că într-un judeţ ar trebui să avem o singură structură care se ocupă de educaţie/ Poziţiile de inspector general şi adjunct ar trebui să fie, să ieşim din ipocrizie, numite politic