Cancelarul german Olaf Scholz i-a cerut vineri preşedintelui rus Vladimir Putin, în prima lor convorbire telefonică din ultimii doi ani, ”să se pregătească de negocieri cu Ucraina şi în vederea unei păci drepte şi durabile şi a subliniat angajamentul de nezdruncinat al Germaniei faţă de Ucraina”, anunţă Guvernul german relatează Le Monde.
Scholz şi Putin au vorbit ultima oară la telefon în decembrie 2022, potrivit Cancelariei.
”Cancelarul (german Olaf Scholz) a condamnat războiul de agresiune rus împotriva Ucrainei şi i-a cerut preşedintelui (rus Vladimir) Putin să-i pună capăt şi să-şi retragă trupele”, anunţă într-un comunicat Cancelaria germană.
”Cancelarul a îndemnat Rusia să se pregătească de negocieri cu Ucraina în vederea unei păci drepte şi durabile şi a subliniat angajamentul de nezdruncinat al Germaniei faţă de Ucraina”, continuă Cancelaria.
Olaf Scholz a discutat înainte de această convorbire cu Vladimir Putin cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, anunţă ea şi precizează că o face din nou după discuţia cu Putin.
Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat cotidianului Le Monde că Vladimir Putin a discutat cu şeful Guvernului german.
”NU EXISTĂ ACORD FĂRĂ CONCESII TERITORIALE”
Cei au avut ”un schimb de puncte de vedere detaliat şi deschis despre situaţia din Ucraina”, anunţă într-un comunicat, postat pe Telegram de agenţia oficială rusă de presă Tass, Kremlinul.
Potrivit Kremlinului, această discuţie a avut loc ”la iniţiativa părţii germane”.
Preşedintele rus ”a constatat o degradare fără precedent a relaţiilor ruso-germane”, se arată în comunicat.
”Situaţia actuală don Ucraina este rezultatul direct al politicii agresive a NATO”, i-a spus Putin lui Scholz, potrivit preşedinţiei ruse.
”Potenţiale acorduri trebuie să ţină cont de interesele Federaţiei ruse cu privire la securitate, să aibă la bază noile realităţi teritoriale şi, mai ales, să atace cauzele profunde ale conflictului”, i-a mai spus el.
Liderul de la Kremlin i-a spus cancelarului german că Rusia face ”eforturi de dezescaladare”, în vederea ”găsirii unor soluţii paşnice la criza din Ucraina”.
Potrivit Kremlinului, Scholz a fost informat că Rusia este deschisă unei reluări a negocierilor cu privire la Ucraina, care au fost întrerupte”, potrivit lui Putin, ”de către regimul de la Kiev”.
Cei doi lideri au discutat şi despre ”agravarea situaţiei în Orientul Mijlociu” şi au convenit ca ”asistenţii lor să se afle în contact”.
TUSK: SCHOLZ I-A SPUS LUI PTUN CĂ NU SE VA FACE ”NIMIC PRIVIND UCRAINA, FĂRĂ UCRAIAN”
Premierul polonez Donald Tusk a salutat vineri faptul că cancelarul german Olaf Scholz i-a spus preşedintelui rus, în apelul lor telefonic, că nu se va decide nimic în privinţa Ucrainei fără participarea acestei ţări sfâşiate de război.
Le premier ministre polonais s’est félicité vendredi que le chancelier allemand ait dit au président russe, lors d’un appel téléphonique, que rien ne pouvait être décidé au sujet de l’Ukraine sans la participation de ce pays déchiré par la guerre.
”Am primit un apel telefonic de la cancelarul (german Olaf) Scholz, care mi-a rezumat conversaţia sa cu V. Putin. Am fost fericit să aud că cancelarul nu doar că a condamnat fără echivoc agresiunea rusă, dar a reiterat poziţia poloneză: nimicprivind Ucraina, fără Ucraina”, a scris la rândul său pe X premierul polonez Donald Tusk .
MACRON ŞTIA DESPRE CONVORBIRE, DAR NU CÂND AVEA SĂ AIBĂ LOC
Palatul Elysée şti că Scholz intenţiona să-l sune pe Putin, declară anturajul preşedintelui francez Emmanuel Macron Le Monde.
Şeful Guvernului german ”a spus acest lucru în fromatul «quadeuropean» (Statele Unite, Regatul Unit, Franţa şi Germania). Nu eram informaţi cu privire la moment. Mesajele nu au fost coordonate”, declară aceeaşi sursă.
Preşedinţia franceză este interesată de ”orice informaţie pe care Germaia o poate împărtăşi”, a subliniat ea.
”Vladimir Putin ştie cum să-l contacteze pe preşedintele Republicii. Nu este prevăzut niciun apel. Prioritatea noastră este susţinerea Ucrainei şi unitatea europeană. este esenţial în acest moment crucial”, a adăugat sursa citată.