USR a cerut explicaţii oficiale în Parlament de la conducerea Autorităţii pentru Digitalizarea României şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, cu privire la colapsul recent al unor platformelor digitale: Românii au ajuns să stea la coadă şi pe int

USR a cerut, marţi, explicaţii oficiale în Parlament de la conducerea Autorităţii pentru Digitalizarea României şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, cu privire la colapsul recent al unor platformelor digitale, arătând că românii au ajuns să stea la coadă şi pe internet.

”Românii au ajuns să stea la coadă şi pe internet. La Autoritatea pentru Digitalizarea României doar 3,5% dintre angajaţi au pregătire tehnică de specialitate. USR a cerut explicaţii oficiale în Parlament de la conducerea Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR) şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) cu privire la colapsul recent al unor platformelor digitale esenţiale pentru cetăţeni, precum Ghişeul.ro, SEAP, PCUE şi SIAE”, spune USR într-un comunicat.

Potrivit USR, problemele tehnice grave au lăsat milioane de români fără acces la servicii de bază în sănătate, iar explicaţiile primite confirmă dezastrul din instituţiile responsabile cu digitalizarea României.

”Românii au ajuns să stea la coadă şi pe internet! Ghişeul.ro nu a funcţionat, cardurile de sănătate nu puteau fi folosite, iar firmele au fost blocate în contracte publice din cauza prăbuşirii SEAP. Ce am aflat astăzi este incredibil: din cei 250 de angajaţi ai ADR, doar 10-12 persoane au pregătire tehnică reală. Restul sunt plimbaţi pe funcţii birocratice. Complet inacceptabil pentru o instituţie care ar trebui să digitalizeze România. Doar 3,5% dintre angajaţi se ocupă efectiv de digitalizare. Cum ar putea să funcţioneze sistemele publice dacă cei care le administrează nu au studii în domeniu?”, a declarat Radu Miruţă, deputat USR şi preşedintele Comisiei de IT şi Tehnologia Informaţiei.

În plus, firmele de mentenanţă care ar trebui să asigure funcţionarea platformei CNAS nu au fost niciodată sancţionate, deşi serviciile acestora au eşuat constant. În ultimii doi ani, CNAS a plătit 700.000 de lei anual pentru mentenanţa sistemului de sănătate, fără ca vreo penalitate să fie aplicată pentru defecţiuni.

Mai mult, Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a recunoscut că nu are un administrator pentru centrul de date, iar sistemul electronic pentru 3 milioane de români nu a avut niciun fel de redundanţă, iar când au făcut-o, au pus-o în aceeaşi clădire, mai spune USR.

„Suntem în faţa unui dezastru naţional în digitalizare. Reprezentanţii CNAS au recunoscut că platforma de sănătate este în colaps, iar soluţia de stabilizare totală a sistemului ar costa în jur de 600.000 de euro, bani care nu s-au găsit la buget. Pentru medicamente la CCR au găsit bani, pentru modernizarea sistemului CNAS nu. La fel de grav, companiile responsabile de mentenanţă nu au fost niciodată penalizate, chiar dacă serviciile publice au fost blocate zile întregi”, a declarat Radu Mihaiu, deputat USR.

USR a cerut măsuri urgente pentru stabilizarea infrastructurii digitale şi o reformă reală pentru digitalizarea administraţiei publice. De asemenea, USR va susţine proiectele de lege de care este nevoie pentru modernizarea CNAS şi ADR.

Oficial rus: Reducerea sancțiunilor nu a fost discutată în detaliu cu SUA

Preşedintele interimar Ilie Bolojan merge miercuri, la Paris, la o nouă întâlnire pe tema războiului din Ucraina – surse/ MAE confirmă că ţara noastră va participa la noile reuniuni pe această temă