”Toți parlamentarii USR, senatori și deputați, votează în plenul Parlamentului demiterea domnului Iohannis. Ce am încercat noi în toată această perioadă a fost să identificăm parlamentari de la PNL și de la PSD care de asemenea să voteze. Pentru că problema nu este numărul de semnături, care deja este suficient. Problema este că, pentru a-l demite, trebuie mult mai multe voturi decât semnături. Și diferența asta deocamdată nu există, atunci când a început acest demers. Fiecare dintre noi am luat, dacă vreți, la bucată acești parlamentari și sunt niște discuții cu potențial ca ei să voteze, simțind presiunea publică, la bucată, un astfel de demers”, spune la Digi24 deputatul USR Radu Miruță.
El menționează, însă, că „nici toate voturile USR nu sunt suficiente”.
„Dacă nu există parlamentari, sau PSD, sau PNL, sau UDMR, care să susțină acest demers, el nu are finalitatea dorită. Pentru a vedea dacă discuțiile pe care noi le-am avut cu parlamentarii din coaliție se vor concretiza într-un vot împotriva domnului Iohannis, trebuie să fim în situația în care să se voteze. Una e ceea ce se declară, alta e ceea ce vedem că vor și vota”, adaugă Radu Miruță.
Întrebat de ce USR susține demersul AUR, SOS și POT: „Pentru că domnul Iohannis nu mai are ce să caute la președinția României, nu pentru că spune USR, nu pentru că spune AUR, SOS, POT, ci pentru că așa au spus românii, acum 5 ani. E nevoie de asemenea de o validare a acestui demers de către Curtea Constituțională, după care vot în Parlament. Dacă faci o faptă pentru care trebuie să-ți primești pedepsa, nu poți alege dacă se nimerește să-ți faci treaba asta vara, sau iarna, sau de Crăciun, sau Revelion. Nu contează când se va întâmpla asta, contează să apărăm ceea ce românii au decis. Și ceea ce vedem, că cei din PSD și PNL nu o fac, pentru că au un instrument suplimentar față de noi la USR și acela esențial al președinției Senatului sau al Camerei Deputaților, prin intermediul căruia pot să sesizeze Curtea Constituțională care se constate vacantarea funcției de președinte. Constituția este extrem de clară. (…) Curtea Constituțională, pur și simplu, și-a creat text de lege prin faptul că a adăugat din degetele celor care au scris acolo că rămâne în continuare președinte, chiar dacă Constituția nu reglementează asta”.