„Masa de Crăciun de anul acesta ar putea să fie mai săracă. Motivul? Va fi cea mai scumpă din ultimii 20 de ani. România e pe primul loc la inflaţie în UE pentru a 8-a lună la rând. Puterea de cumpărare a românilor e din ce în ce mai mică. Altfel spus, cumpărăm mai puţin cu aceiaşi bani pe care-i cheltuiam anul trecut. România are nevoie de un Guvern responsabil, care să reducă masiv cheltuielile statului şi să gestioneze scumpirile scăpate de sub un control”, precizează sursa citată.
Deputatul USR Claudiu Năsui a apreciat, luni, că interesul Uniunii Salvaţi România nu ar fi „să ocupe cât mai multe funcţii” în viitoarea coaliţie guvernamentală, ci acela de a înfăptui reforme.
„Aici este şi mesajul pe care îl dăm înspre ceilalţi parteneri: haideţi să facem în sfârşit reformele grele de care România are nevoie. Mai ales că ne aşteaptă un moment de criză. Deficitul este foarte mare din punct de vedere economic. Avem nişte probleme de rezolvat. O criză este şi o oportunitate să faci nişte reforme grele. Haideţi să nu ratăm momentul acesta. Nu va fi uşor, dar trebuie să facem ce e bine pentru România”, a spus Năsui, pentru RFI.
El a subliniat că diminuarea cheltuielilor ar trebui însoţită şi de reducerea taxelor. În acest sens, a precizat că reducerea cheltuielilor este benefică în vederea diminuării deficitului, ceea ce va duce indirect la scăderea inflaţiei. Năsui a pledat însă şi pentru reducerea taxării pe muncă, subliniind că nivelul ridicat al taxării „goneşte românii” din ţară şi „alimentează valul de nemulţumire” a populaţiei.
„Noi nu suntem inflexibili. Suntem chiar foarte flexibili. Dar trebuie să obţinem şi noi ceva pentru electoratul care ne-a votat. Oamenii care au votat USR au votat pentru că s-au săturat şi ei să plătească taxe enorme pe muncă – statul îţi ia jumătate din munca ta – s-au săturat să fie prizonieri în sisteme disfuncţionale de sănătate, de educaţie. Trebuie să facem ceva şi pentru acel electorat care a avut încredere să voteze USR şi care se aşteaptă să se schimbe ceva. (…) Trebuie reduse cheltuielile statului, ca să reducem acest deficit colosal pe care îl avem, adică cheltuieli mult mai mari decât veniturile. Şi ar trebui redusă taxare muncii. Noi ce propunem este ca la fiecare doi lei tăiaţi din cheltuieli, un leu să reducă deficitul, iar un leu să reducă din taxarea muncii. Şi în felul acesta, ai o şansă să mai domoleşti şi din valul acesta de nemulţumire, care e legitim”, a spus Năsui.