Val de condamnări în Tunisia: Până la 66 de ani de închisoare pentru ‘complot’ împotriva președintelui

Acuzaţii au fost găsiţi vinovaţi de diverse acuzaţii de „conspiraţie împotriva securităţii statului” şi „apartenenţă la un grup terorist”, a declarat un oficial al Parchetului antiterorism, care a comunicat informaţiile fără alte detalii instituţiilor de presă, inclusiv postului de radio Jahwara FM.

Printre cei condamnaţi se numără personalităţi importante ale opoziţiei, avocaţi şi oameni de afaceri, dintre care unii au fost închişi după arestarea lor în urmă cu doi ani, alţii fiind în libertate şi unii în exil în străinătate.

Vineri seara, în cadrul celei de-a treia şedinţe în acest proces fără precedent din cauza numărului mare de acuzaţi, mai mulţi avocaţi ai apărării au protestat după ce judecătorul a terminat de citit rechizitoriul şi a pus decizia în deliberare fără niciun rechizitoriu sau pledoarii din partea apărării.

„Puterea vrea un verdict astăzi”, în timp ce există o „încălcare flagrantă a procedurilor legale” deoarece acuzaţii „nu au fost audiaţi”, a declarat avocata Samia Abbou pentru AFP, denunţând „o mascaradă”.

Printre figurile proeminente din proces se numără liderul partidului Al Joumhouri, Issam Chebbi, cofondatorul principalei coaliţii de opoziţie, Frontul Salvării Naţionale, Jawhar Ben Mbarek, şi un fost lider al partidului islamist Ennahdha, Abdelhamid Jelassi.

De asemenea, au fost judecaţi activiştii Khayam Turki şi Chaima Issa, precum şi omul de afaceri Kamel Eltaief.

De la deschiderea procesului, pe 4 martie, avocaţii apărării au cerut ca toţi inculpaţii să se prezinte în instanţă. Cel puţin şase persoane acuzate au intrat în greva foamei pentru a-şi afirma acest „drept fundamental”.

ONG-ul Human Rights Watch a susţinut că procesul are loc într-un „context represiv”, în care preşedintele ţării „foloseşte sistemul judiciar pentru a ataca oponenţii şi disidenţii”.

De la lovitura de stat a preşedintelui Saied din vara anului 2021, prin care acesta şi-a asumat prerogative depline, apărătorii drepturilor omului şi opoziţia au denunţat un regres în respectarea drepturilor şi libertăţilor în Tunisia, ţara care a lansat Primăvara Arabă în 2011.

Prezența ursului semnalată din nou la Bicaz-Chei. Jandarmii au intervenit prompt

Un fenomen tot mai ciudat se petrece în școli din Europa: Modelul Andrew Tate transformă băieții încă de la cele mai fragede vârste