Există un mineral atât de rar încât a fost găsit un singur specimen în întreaga lume. Se numește kyawthuite, un mic grăunte cu nuanțe de cafeniu, care cântărește doar o treime de gram, adică 1,61 carate.
La prima vedere, l-ați putea confunda cu chihlimbarul sau cu topazul, însă acest mineral modest are o valoare nemăsurată.
Piatra în sine a fost cumpărată în 2010 de la o piață din Chaung-gyi din Myanmar – fosta Birmania – de către gemologul Kyaw Thu. Acesta a crezut că piatra brută era un mineral numit scheelit, totuși, după ce a fațetat piatra, și-a dat seama că avea în față ceva neobișnuit.
În imposibilitatea de a potrivi mineralul cu ceva cunoscut, el l-a trimis la Laboratorul Institutului Gemologic al Americii (GIA) din Bangkok, Thailanda. Acolo, mineralogii au reușit să asocieze piatra cu BiSbO4 sintetic – antimonat de bismut – deși cu formula Bi3+Sb5+O4, cu urme de tantal, un aranjament care nu a mai fost găsit niciodată în natură.
Atât bismutul, cât și antimoniul sunt metale rare, dar nu peste măsură. Ca exemplificare, există mai mult bismut în scoarța terestră decât aur, în timp ce antimoniul este mai abundent decât argintul.
Oxigenul este elementul cel mai abundent al crustei, așa că raritatea mineralului kyawthuite este legată, mai degrabă, de procesul geologic prin care s-a format decât de componentele acestuia.
„Aceasta este prima din lume. Nu se găsește în alte țări. Studiind pe teren și cumpărând pietre din piața Khanae, mi-am putut da seama că această piatră era puțin ciudată și am cumpărat-o.
Apoi, când am ajuns la Yangon, am examinat-o și am stabilit că aceasta nu seamănă cu nicio altă piatră prețioasă pe care am găsit-o vreodată”, a declarat Thu pentru The Myanmar Times, în 2016, potrivit sciencealert.com.
Nu se cunosc prea multe despre piatra în sine. Are o culoare portocalie saturată, cu o nuanță de roșu și o dungă albă; aceasta este culoarea pulberii pe care o produce piatra prețioasă atunci când este târâtă pe o suprafață dură.
De asemenea, are incluziuni goale, în formă de tub, care sunt cauzate de cea ce se numește „stresul de forfecare” – dovadă a formării sale naturale.
Iar ca să lămurim cam cât ar costa cel mai rar mineral din lume, valoarea kyawthuite este în prezent estimată ca fiind neprețuită. În schimb, a doua cea mai rară piatră prețioasă de pe planetă, un alt mineral numit painită, descoperit tot în Myanmar, este evaluată la 50.000-60.000 de dolari pe carat.
Singura piesă cunoscută din lume de kyawthuite se află în prezent în siguranță la Muzeul Național de Istorie al comitatului Los Angeles, SUA.
De ce atât de multe pietre prețioase se găseasc în zona Myanmar, Oamenii de știință consideră că atunci când vechiul supercontinent Gondwana a început să se fragmenteze, în urmă cu aproximativ 180 de milioane de ani, India s-a îndreptat spre nord și s-a ciocnit cu ceea ce este acum Asia de Sud.
Presiunea și căldura rezultate în urma coliziunii au format o comoară de roci în această zonă a planetei, multe dintre ele pietre prețioase.