Vânzările auto din Europa au crescut în martie, dar cele ale Tesla au scăzut cu 28,2%

Vânzările de autoturisme noi în Europa au crescut cu 2,8% în luna martie, impulsionate de avansuri semnificative în Marea Britanie şi Spania şi de creşterea vânzărilor de vehicule electrice, în ciuda unei scăderi puternice, de 28,2%, a livrărilor Tesla, potrivit datelor publicate joi de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), citate de Reuters.

Scăderea Tesla, pe fondul unei pieţe electrice în creştere

În timp ce vânzările de vehicule complet electrice au crescut cu 23,6% în martie, Tesla a înregistrat o scădere pentru a treia lună consecutivă, iar cota sa de piaţă a coborât la 2%, faţă de 2,9% în aceeaşi perioadă a anului trecut. Scăderea vine într-un moment în care marca lui Elon Musk se confruntă cu o concurenţă tot mai dură din partea producătorilor chinezi şi cu un val de reticenţă din partea unor consumatori, inclusiv din motive legate de opiniile politice ale fondatorului companiei.

Presiuni multiple asupra industriei auto europene

Producătorii europeni de automobile se confruntă, la rândul lor, cu concurenţa din China, costuri ridicate în pieţele interne şi, mai recent, cu impactul tarifelor de 25% impuse de preşedintele american Donald Trump asupra importurilor auto.

De asemenea, taxele de import de 145% ale SUA pe produsele chineze şi măsurile de retorsiune ale Beijingului au dus la revizuirea în scădere a prognozelor de creştere globală, ceea ce adaugă riscuri suplimentare pentru industria auto.

Date în cifre

Vânzările totale în UE, Marea Britanie şi Asociaţia Europeană a Liberului Schimb (EFTA) au ajuns la 1,42 milioane de autoturisme în martie, după două luni consecutive de scădere.

În Uniunea Europeană, vânzările au scăzut uşor, cu 0,2% faţă de anul trecut, marcând a treia lună consecutivă de declin.

În acelaşi timp, înmatriculările de vehicule electrificate au înregistrat creşteri semnificative, cu un avans de 17,1% pentru vehiculele complet electrice, 23,9% pentru modelele hibride şi 12,4% pentru hibridele plug-in.

Vehiculele electrificate au reprezentat 59,2% din totalul înmatriculărilor de autoturisme în martie în UE, faţă de 49,1% anul trecut.

Vânzările Volkswagen au crescut cu 10,3%, iar cele ale Renault cu 13%.

Stellantis a înregistrat o scădere de 5,9%.

Evoluţii regionale în UE: Spania: +23,2%, Italia: +6,3%, Franţa: -14,5%, Germania: -3,9%, Marea Britanie: +12,4%

Interesul tot mai mare pentru maşinile electrice în Europa, a doua cea mai mare piaţă EV din lume, este stimulat de noile obiective de emisii ale UE şi de lansarea unor modele electrice mai accesibile.

Totuşi, Uniunea Europeană a propus recent relaxarea acestor obiective, ceea ce ar putea afecta ritmul de electrificare al sectorului.

 

Tudorel Toader, despre decizia CA Ploieşti: Nu va avea absolut niciun efect, pentru că instanţa superioară sigur o va invalida. Tot românul ştie că deciziile CCR sunt definitive, general obligatorii şi nu există nicio cale de atac împotriva lor

Aproximativ 20 de kilograme de ketamină, drog de risc, confiscate de poliţişti şi procurorii DIICOT Iaşi, într-un dosar în care un bărbat e suspectat că aducea substanţa în România disimulată în pliculeţe cu desicant pentru absorbţia umidităţii