Velierul mexican care s-a încastrat în Podul Brooklyn, la New York, în mai, dădea în mod straniu cu spatele şi accelera înaintea coliziunii mortale, anunţă anchetatorii într-un raport care nu precizează, însă, cauza exactă a incidentului, relatează AFP.
Autorităţile americane au anunţat o anchetă după coliziunea spectaculoasă, la 17 mai, a vaporului cu trei catarge al Marinei mexicane cu Podul Brooklyn, soldată cu moartea a doi marinari.
Vârful catargelor Cuauhtémoc – o navă-şcoală cu o înălţime de 48,2 metri – s-a rupt de tablierul celebrului pod, sub privirile încremenite ale trecătorilor de pe malul East River.
Într-un raport preliminar, Agenţia americană a Securităţii Transporturilor (NTSB) estimează că Cuauhtémoc a suferit pagube de peste 500.000 de dolari şi prezintă detaliat evenimentele care au avut loc de la ora locală 20.19 (3.19. ora României), când velierul a plecat de la chei cu ajutorul unui remorcher, şi ora locală 20.27 (3.27, ora României), când a avut loc coliziunea.
În acest interval de timp, nava cu trei catarge naviga cu spatele şi accelera de la 3,3 noduri la 5,9 noduri (aproximativ 11 kilometri pe oră) la momentul coliziunii, subliniază NTSB în raport, care nu stabileşte cauza acestei accelerări.
Înainte de a ieşi pe mare, căpitanul navei a semnalat că sistemele de propulsie şi direcţie ”erau în stare bună şi nu prezentau nicio defecţiune”.
Căpitanul şi cei doi copiloţi au fost supuşi unor teste de alcoolemie şi de depistare de consum de droguri, ale căror rezultate au fost negative, potrivit anchetei.
Potrivit serviciilor transporturilor oraşului New York, ”nicio pagubă structurală” nu a fost constatată la Podul Brooklyn în acest incident, care a făcut mare zgomot în Mexic, unde preşedinta Claudia Sheinbaum s-a declarat atunci ”foarte întristată” de acest ”regretabil accident”.
Cuauhtémoc a plecat la 6 aprilie de la baza sa operaţională, în portul Acapulco, pentru a-şi începe croaziera de instrucţie, ”Consolidarea Independenţei Mexicului 2025”.
După etapa newyorkeză, el a plecat către Islanda şi apoi Franţa – Bordeaux, Saint-Malo şi Dunkerque.