Pe plan global, cotaţiile la ţiţei au scăzut anul acesta, sub presiunea incertitudinilor economice şi a majorării producţiei de către OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii), inclusiv Rusia.
Totuşi, producţia de ţiţei a Rusiei s-a menţinut luna trecută la 9,2 milioane barili pe zi (bpd), iar încărcăturile de ţiţei au fost stabile, la 4,68 milioane bpd. Exporturile de produse petroliere au scăzut cu 110.000 bpd, la 2,55 milioane bpd, a informat IEA.
În iunie, volumele de ţiţei şi produse petroliere s-au menţinut aproape de cel mai redus nivel din ultimii cinci ani.
“Deteriorarea exporturilor a persistat în cea mai mare parte a lui 2024 şi până acum în acest an, sporind temerile privind capacitatea Rusiei de a-şi susţine capacitatea extractivă”, apreciază Agenţia Internaţională a Energiei, potrivit Agerpres.
Instituţia a estimat că în iunie cotaţia barilului de ţiţei rusesc a fost, în medie, sub plafonul de 60 de dolari impus prin sancţiunile occidentale.
În timp ce Rusia îşi îndeplineşte ţinta de producţie decisă de OPEC+, în mod repetat Kazahstan a depăşit-o.
Conform IEA, producţia de ţiţei a Kazahstanului a crescut în iunie cu 70.000 bpd, ajungând la 1,9 milioane barili pe zi, cu aproape 500.000 bpd peste ţinta sa de producţie decisă de OPEC+, şi aproape în linie cu producţia sa de 1,88 milioane bpd, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.
Conform datelor Ministerului de Finanţe de la Moscova, veniturile Rusiei din petrol şi gaze au scăzut în ritm anual cu 17% perioada ianuarie-iunie 2025, la 4.730 miliarde de ruble.
Aceste venituri sunt cea mai importantă sursă de numerar pentru Kremlin, fiind responsabile pentru aproximativ o treime din totalul veniturilor la bugetul federal în ultimul deceniu. Războiul din Ucraina a determinat Occidentul să introducă mai multe sancţiuni destinate diminuării veniturilor din petrol şi gaze ale Rusiei.
Declinul reprezintă o problemă pentru autorităţile de la Moscova, care au majorat semnificativ cheltuieile militare şi de securitate, după invadarea Ucrainei, în februarie 2022.