Întrebat despre recentele declarații ale vicepreședintelui american, JD Vance, unele referitoare chiar la „democrația” României, despre care consideră că este slabă în fața influențelor străine, Victor Negrescu, vicepreședintele Parlamentului European, a spus că, „trebuie să punem această declarație într-un context mai larg. Domnia sa reprezintă un curent în Partidul Republican, care s-a simțit atacat atunci când Donald Trump a pierdut președinția americană și Europa întreagă a criticat atacurile de la Capitoliu și faptul că, la un moment respectiv, și Donald Trump, dar și cei care erau apropiați de domnia sa, refuzau să accepte rezultatul a legilor”.
El este de părere că vicepreședintele american, JD Vance, și-ar fi luat revanșa „prin acest tip de discurs și a vrut să arate Europei că, iată, ei au câștigat în America și că, de fapt, ideile lor sunt cele care trebuie să domine întreaga lume”. Negrescu a sugerat că întâlnirea lui Vance cu liderii extremei drepte ar trebui să ne îngrijoreze.
„Acum, aceste declarații care privesc România, în opinia mea, se subscriu unei tematici generale cu privire la Europa. România a fost dată doar ca exemplu și, în sensul acesta, nu aș zice că România a fost atacată. Însă, aș lua și aspectele care sunt importante. El a spus în discursul său că recunoaște că există astfel de interferențe venite dinspre Federația Rusă, practic recunoaște că au fost astfel de interferențe venite dinspre Rusia în România și, în același timp, atrage atenția că, da, democrațiile noastre sunt fragile”, a mai spus Victor Negrescu, sâmbătă, la Digi24, adăugând că „s-a dovedit că sistemul democratic în România nu a fost capabil să aibă anticorpii necesari pentru a face față aceste tipuri de interferențe străine”.
Social democratul a precizat că, din acest punct de vedere, este de acord cu administrația americană „că trebuie că autoritățile din România să vină rapid cu un răspuns cu toate acele date pe care le au și să explice populație ce s-a întâmplat, dar și partenerilor americani”.
El a reamintit că „NATO a ieșit public printr-un oficial de rang, recunoscând că a existat această interferență străină. Uniunea Europeană, la fel, prin demitar de rang înalt”.
„Deci, dacă au existat aceste decizii și au existat aceste declarații a unor oficiali de rang în alt, acest lucru confirmă că există date certe care indică aceste interferențe străine. Problema noastră însă este că nu se prezintă public din partea română din România, deși, culmea, autoritățile din Franța au prezentat un raport detaliat în această privință. Comisia Europeană, de asemenea, analizează situația”, a adăugat vicepreședintele Parlamentului European.
Negrescu a mai spus că „cel mai important rol trebuia să-l joace președintele Klaus Iohannis, care după ce a ieșit public ca urmare a deciziei Curtii Constituționali, trebuia să vină rapid cu un raport din partea CSAT. Și în sensul acesta mă aștept și sper ca președintele interimar, Ilie Bolojan, să fie mai rapid în aceste demersuri”.