????????????#URGENCESYRIE
Les jihadistes Hay’at Tahrir al-Sham (Organisation de libération du Levant), ancienne branche syrienne d’Al-qaida sont entrés dans la ville d’#Alep, première fois depuis 2016. Les habitants fuient en masse par les routes qui ne sont pas coupées.????Prions pour… pic.twitter.com/DIY5DcL2D7
— SOS Chrétiens d’Orient (@SOSCdOrient) November 29, 2024
Forțele rebele din Siria au preluat controlul asupra unei jumătăți din cel de-al doilea oraș ca mărime al țării, Alep, potrivit grupului de monitorizare Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR), scrie și BBC.
Luptătorii din opoziţie, conduşi de gruparea militantă islamică Hayat Tahrir al-Sham, au desfăşurat un asalt surprinsă prin oraşe aflate sub controlul guvernului, în această săptămână, şi au ajuns la Alep, la aproape zece ani după ce au fost scoşi din oraş de Assad şi aliaţii săi.
Rusia, unul dintre aliaţii cheie ai lui Assad, a promis Damascului ajutor militar suplimentar pentru a-i respinge pe rebeli, au declarat două surse militare, adăugând că noi echipamente vor începe să sosească în următoarele 72 de ore.
Armata siriană a fost instruită să urmeze ordinele pentru o ”retragere în siguranţă” din principalele zone din oraş în care rebelii au intrat, au spus trei surse militare.
Rebelii şi-au început incursiunea miercuri şi până vineri seară târziu un comandament reprezentând ofensiva a afirmat că ei treceau prin diferite cartiere din Alep. Ei se întorc în oraş pentru prima dată din 2016, când Assad şi aliaţii săi Rusia, Iran şi miliţiile şiite l-au recucerit, iar insurgenţii au acceptat să se retragă după luni de bombardamente şi asediu.
Posibil sprijin turcesc
Mustafa Abdul Jaber, comandant în brigada rebelă Jaish al-Izza, a declarat că avansul lor rapid din această săptămână a fost favorizat de o lipsă a forţelor susţinute de Iran în provincia Alep. Aliaţii Iranului din regiune au suferit o serie de lovituri din partea Israelului, după ce războiul din Gaza s-a extins în Orientul Mijlociu.
Luptătorii din opoziţie au afirmat că această campanie vine ca răspuns la înteţirea atacurilor din ultimele săptămâni desfăşurate de forţele aeriene ruseşti şi siriene asupra civililor din zone din Idlib, deţinut de rebeli, şi pentru a preîntâmpin atacuri ale armatei siriene.
Surse din opoziţie care au contact cu spionajul turcesc afirmă că Turcia, care îi sprijină pe rebeli, a dat undă verde ofensivei.
Însă purtătorul de cuvânt al Ministerului turc de Externe Oncu Keceli a declarat, vineri, că Turcia doreşte să evite o mai mare instabilitate în regiune şi a avertizat că atacurile recente subminează acordurile de de-escaladare.
Atacul este cel mai important din martie 2020, când Rusia şi Turcia au agreat un acord de de-escaladare a conflictului.
Civili ucişi în lupte
Vineri, televiziunea de stat siriană a negat că rebelii au ajuns în oraş şi a afirmat că Rusia oferă armatei siriene ajutor aerian. Armata siriană a afirmat că respinge atacul şi că a provocat pierderi grele insurgenţilor în zona rurală din Alep şi Idlib.
David Carden, coordonator adjunct umanitar al ONU pentru Criza din Siria, a declarat: ”Suntem profund alarmaţi de evenimentele în defăşurare în nord-vestul Siriei”.
”Atacurile neîncetate din ultimele trei zile au dus la moartea a cel puţin 27 de civili, inclusiv copii în vârstă de opt ani”, a arătat el.
Agenţia de ştiri de stat siriană SANA a afirmat că patru civili, între care doi studenţi, au fost ucişi, vineri, la Alep, de bombardamentele insurgenţilor asupra unui cămin studenţesc. Nu este clar dacă aceştia se numără printre cei 27 de morţi raportaţi de oficialul ONU.