VIDEO Bolojan îi pune la punct pe bugetarii revoltați: ‘Sună prost ce spun, dar după ce se fac reducerile, se va constata că Senatul funcţionează bine-mersi’

”Deci au fost nişte (restructurări – n.r.)… unele au fost în 2008, 2009 şi altele au fost în 2020. Din punctul meu de vedere, peste tot, cred că este nevoie ca în ţara noastră, în autorităţi centrale, în instituţii, în ministere, peste tot trebuie făcută o analiză simplistă, într-o primă fază, care să îţi arate în ce măsură oamenii sunt stabiliţi în mod corect, dacă salariile pe care le câştigă sunt meritate, dacă fac ceva, dacă vin la serviciu, pentru că se întâmplă şi astfel de situaţii.

Şi asta am încercat să fac şi la Senat. De ce? Pentru că asta pentru mine e o credinţă. Nu fac lucrurile astea din imagine. Eu asta am făcut. Deci nu e o chestiune, să spunem, o chestiune de spectacol de general”, a declarat Ilie Bolojan, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, informează News.ro.

Bolojan a arătat că, după ce vor fi făcute restructurări de personal, se va putea vedea că Senatul poate funcţiona cu mai puţini angajaţi.

”Sună prost ce spun acum, dar după ce se fac reducerile, se va constata că Senatul funcţionează bine-mersi şi chiar dacă peste un an de zile s-ar câştiga acele procese, se va dovedi măcar că funcţionează bine-mersi. Pentru că noi oricum astfel plătim acele salarii, dar nu e o problemă de a câştiga sau a pierde. Important este să iei decizii de management corecte, să stabileşti o procedură corectă şi cinstită care respectă prevederile legale de organizarea concursurilor pentru cei care vor rămâne, să faci concursuri corecte şi după aceea sigur că e inevitabil să fii acţionat în instanţă”, a spus Bolojan.

Preşedintele Senatului a menţionat că, în urma acestor restructurări, sunt oameni nemulţumiţi, aşa cum este normal.

”Sunt oameni care sunt nemulţumiţi, sunt oameni care se cred, cum să vă spun, dezavantajaţi, dar sunt şi oameni care dacă au stat ani de zile fără să facă nimic şi nu au fost deranjaţi să ia un salariu fără să facă nimic, vă daţi seama că, la ce tupeu au, nu-i de mirare că vor face orice fel de chestiune. Deci, nu procesele sunt o problemă, ci să faci o dimensionare corectă, să faci concursuri corecte ca să-i păstrezi pe profesionişti şi să demonstrezi într-un an, doi că instituţia funcţionează cel puţin la fel de bine, face la fel de bune servicii sau proiecte de legi, în cazul Senatului, ca şi înainte, dar sunt nişte sume importante de bani care sunt economiste, care sunt duse către locuri unde, într-adevăr, chiar avem nevoie în ţară”, a adăugat Bolojan.

Liderul PNL a mai spus că restructurarea de personal nu este o problemă de orientare politică, o problemă de siguranţă pentru România.

”Asta, vă spun, e o problemă efectiv nu de orientare politică, nu de stânga sau de dreapta. Pur şi simplu e o problemă de siguranţă pentru ţara noastră, pentru că ne place, nu ne place, mulţi ani de zile am cheltuit mai mult decât ne-am putut permite. Am luat credite importante. Aceste credite, an de an, înseamnă rate mai mari, înseamnă dobânzi mai mari pe măsură ce te îndatorezi, pe măsură ce spaţiile tale de mişcare devin mai mici, pe măsură ce diferenţa dintre cheltuieli şi venituri devine mai mare, şi gândiţi-vă că noi am ajuns la nişte diferenţe care înseamnă 8%, peste 8%, cei care te împrumută te iau ca şi pe un client cu grad mare de risc. Îţi pun dobânzi mai mari”, a spus Bolojan.

Preşedintele Senatului a subliniat că a opri risipa banilor publici este o necesitate.

”Dacă nu ne reducem aceste cheltuieli pe de-o parte, nu ne creştem veniturile pe de-altă parte şi nu încercăm să generăm o creştere economică prin absorţia de bani europeni care să fie duşi în investiţie, ca să creştem economia, nu vom fi în situaţia în care să aşteptăm în anii următori veşti bune, pentru că în fiecare an spaţiul de mişcare al Guvernului se micşorează şi, practic, guvernele noastre vor fi nişte agenţii de plăţi, plătind salarii, plătind obligaţii, plătind dobânzi şi aşa mai departe şi nu vor mai putea face politici care să dezvolte această ţară. Asta este realitatea. Deci, a opri risipa banilor publici este, pur şi simplu, o necesitate. Nu e o chestiune de politică, nu e o chestiune de stânga sau de dreapta, pentru că nici stânga, nici dreapta, nici progresiştii, nici un partid politic nu cred că e de acord. Dom’le, hai să risipim banii publici. Nu. Putem să îi cheltuim corect şi sigur îi direcţionăm. Unii vor să-i ducă în investiţie, unii în social, dar hai să nu-i mai risipim. Asta e prima condiţie”, a spus Bolojan.

Întrebat dacă se aştepta să fie huiduit la Senat, când a anunţat reducerile de personal, Bolojan a arătat că astfel de veşti niciodată nu sunt primite bine.

”Vă daţi seama că toate, adică toate reducerile pe care le-am făcut de personal nu au fost nişte reduceri comode, ştiţi, când angajezi dai veşti bune, se fac angajări, te caută prietenii, te caută partidul, măreşti salariile şi aşa mai departe, deci toate lucrurile care înseamnă plus îţi permit să faci favorul şi aşa mai departe. Când faci un calcul de ăsta corect în care anumite zone se văd clar că n-au ce să lucreze şi reduci posturile, vă puteţi da seama că nu se lasă cu aplauze şi nicio reorganizare nu s-a lăsat cu aplauze. Acesta este adevărul. Deci, oarecumva, nu mă aşteptam să fiu aplaudat. Acum, chestiunea este de huiduieli, de înjurături… Pe oamenii pe care îi deranjezi, într-o formă sau alta, se manifestă aşa cum consideră de cuvinţă, dar când eşti în politică şi când eşti pe o funcţie de răspundere, dacă ai făcut ceva de-a lungul carierei tale, ştii că nu poţi să dai doar veşti bune întotdeauna, da? Nu faci ceea ce dă bine, faci ceea ce trebuie. Şi Senatul şi nu numai Senatul, şi ce face şi Camera. Trebuie să îşi facă, să spunem, ordine în propria curte, pentru că dacă nu faci asta, nu ai niciun fel de autoritate să-i întrebi pe alţii care sunt în coordonarea ta, hai să schimbăm ceva, ce faci acolo, de ce ai scăpat lucrurile de sub control, de ce v-aţi făcut un contract colectiv de muncă care sfidează bunul simt şi aşa mai departe. Şi deci o chestiune nu doar de a nu risipi banii, ci pur şi simplu de a-ţi crea o minimă legitimitate pentru a face ceea ce trebuie, în funcţie de poziţia pe care o deţii”, a spus Bolojan.

Bolojan: „Cheltuielile mari de funcţionare îţi omoară investiţiile/ Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean funcţionează bine-mersi cu personalul calculat în mod corect”

Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a explicat că, în calitate de primar la Oradea, apoi de preşedinte al CJ Bihor, a făcut restructurări de personal, întrucât cheltuielile mari de funcţionare ”omoară investiţiile”. El a afirmat că 90 la sută dintre procesele cu angajaţii daţi afară din aceste instituţii, în urma restructurărilor, au fost câştigate de Primărie, respectiv CJ şi că aceste instituţii funcţionează acum foarte bine cu personalul angajat corect.

”Eu atunci când am ajuns pe o funcţie publică, indiferent că a fost la Primăria Oradea sau la Consiliul Judeţean, venind din sectorul privat, am înţeles că cheltuielile mari de funcţionare îţi omoară investiţiile şi dacă vrem să le arătăm oamenilor că, într-adevăr, noi suntem în serviciu lor, atunci este foarte important ca cea mai mare parte a impozitelor pe care ei ne-o plătesc nouă, administraţiei, să nu o consumăm pentru funcţionare, ci să întoarcem o cotă cât mai mare către ei. Şi făcând un calcul de încărcare de personal, atât la Primăria Oradea, cât şi la Consiliul Judeţean, am făcut reorganizări, în principal reduceri, pentru că tendinţa, şi eu cred că asta s-a menţinut în toţi aceşti ani, în administraţie, a fost de a angaja în general şi administraţia a devenit un fel de, cum să vă spun eu, de zonă, să spunem, de deplasare de forţă de muncă”, a declarat Bolojan, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV.

Bolojan a menţionat că 90 la sută dintre procesele cu foştii angajaţi le-a câştigat.

”Au fost reduceri de personal, au fost procese, dar 90% din aceste procese le-am câştigat. E adevărat, am mai pierdut şi la Primărie unul, două procese şi la Consiliul Judeţean, dar chiar dacă le-am pierdut, şi oamenii respectivi au primit banii pentru perioada respectivă, gândiţi-vă că dacă i-am fi lăsat acolo şi ar fi luat banii degeaba, că tot nu făceau nimic, dovedindu-se după câţiva ani de zile, că atât Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean funcţionează bine-mersi cu personalul calculat în mod corect, ba dimpotrivă, sumele economisite, dacă an de an sunt duse în investiţii, au însemnat o schimbare mai rapidă a lucrurilor în oraş (…) Nu ştiu, un milion de euro, două milioane de euro, cinci milioane de euro. Dar vă daţi seama că în zece ani, cinci milioane de euro înseamnă 50 de milioane de euro. Şi poţi schimba, poţi să faci, nu ştiu, cinci pasaje supraterane, ca să dau un exemplu, sau nu ştiu câţi kilometri, sau poţi să faci o şcoală, poţi să construieşti un spital”, a declarat Bolojan.

Ilie Bolojan a adăugat că Sorin Grindeanu a avut informaţii greşite când a afirmat că a pierdut procese cu foştii angajaţi.

Bolojan a precizat că a redus aparatul bugetar cu 30-40 la sută.

”Aparatul bugetar la Primăria Oradea a fost redus cu aproximativ 30%. Cred că din aproximativ 1.000 de oameni în primărie au rămas vreo 700, cumulat cu toate structurile adiacente, iar la Consiliul Judeţean, strict la Consiliu, cred că s-a redus cu aproximativ 40%”, a precizat Bolojan.

Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat că probabil că Ilie Bolojan ştie exact câte persoane trebuie disponibilizate la Senat, având în vedere că această instituţie a fost condusă în ultimii 10 ani de liberali. ”I-o fi spus domnul Ciucă înainte”, a afirmat Grindeanu. Social-democratul a adăugat că aceste reduceri de personal ar putea să se întoarcă împotriva lui Bolojan, deoarece cei disponibilizaţi îşi vor putea recâştiga posturile în instanţă, aşa cum s-a întâmplat la Consiliul Judeţean Bihor.

”Ştiţi, eu m-am întrebat ce s-a întâmplat în urmă cu 4 ani cu o reducere la Consilul Judeţean Bihor. S-a făcut o reducere tot de vreo 200 de posturi. Ştiţi că 195 au câştigat procesul? Trei au renunţat, sau 5 au renunţat la proces şi ceilalţi 195 l-au câştigat. Ca să faci reduceri de acest tip, să nu fiu înţeles că nu susţin această acţiune, doar că dacă o faci pentru presă, ai reversul peste câteva luni, la fel cum a fost la CJ Bihor. Ei vor acţiona în judecată şi vor câştiga. Dacă nu le faci aşezat şi foarte bine şi bazat pe lege şi le faci la grămadă, să dai bine la presă, ţi se întorc în cap peste câteva luni”, a declarat Grindeanu.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Ministerul Educaţiei a primit sute de mesaje după publicarea Planurilor-candru pentru liceu / Ministrul Daniel David cere propuneri argumentate / Precizări despre unele materii

Iranul îl amenință pe Trump: ‘Atacarea siturilor noastre nucleare ar fi una dintre cele mai mari greșeli pe care le-ar putea face SUA’