Călin Georgescu afirma că România nu a intrat în Schengen „datorită oamenilor liberi din această țară”: „Pentru mine este o onoare că nu am intrat în Schengen”, spunea, în apilie 2023, Călin Georgescu. Afirmațiile au fost făcute în podcastul lui Sorin Constantinescu, fost membru AUR. „Intrarea în Schengen înseamnă să fii pe o scenă unde toți sunt spălați pe creier”, mai afirma Georgescu la podcastul găzduit de expertul în domeniul jocurilor de noroc, consilier al guvernului pe acest domeniu.
La acel moment, Călin Georgescu a încercat să explice motivul pentru care România nu fusese acceptată în spațiul european de liberă circulație, după ce Austria făcuse atunci uz de dreptul de veto, refuzând aderarea României și Bulgariei: „De aia România nu a intrat în Schengen, pentru că încă sunt țărani autentici. Noi exact cum a fost înainte și astăzi… Pentru mine este o mare onoare, subliniez asta, că nu am intrat în Schengen. Mă bucur că nu am intrat în Schengen (…) Datorăm acestui lucru oamenilor liberi din această țară. Mă înclin în fața țăranului român care este regele neîncoronat al acestei țări. Așa cum pe vremuri o căruță de țărani a ținut pe loc imperii, cum spunea Țuțea, așa se întâmplă și astăzi”.
El a spus, cu referire la spațiul Schengen, că „temnița cea mai temătoare” este „cea în care tu te raportezi la ea și spui că trăiești bine”. „Liber nu înseamnă că mă scol dimineață, îmi beau cafeaua care este venită în magazin pe un sistem mafiotic în țara mea, cu o apă care nu este a mea – și ar putea să fie a mea – mă duc la un servici (sic!), unde nu faci decât să miști niște lucruri pe care ți le dă o corporație, deci nu produci nimic. Și mă duc la așa zisa distracție care înseamnă tot mall-ul mizerabil care practic distruge viața interioară a fiecăruia”, a mai spus în cadrul podcastului Călin Georgescu.
Paradoxul din diaspora: Călin ‘Anti-Schengen’ Georgescu, votat masiv de românii care așteptau cu ardoare aderarea României
Un lucru important de precizat este că același Călin Georgescu, poziționat foarte ferm împotriva aderării României la spațiul Schengen, a obținut în turul întâi al prezidențialelor – anulat ulterior de CCR – cele mai multe voturi în diaspora. În mod paradoxal, românii care susțin și au dorit cel mai mult aderarea României la Schengen, l-au susținut masiv tocmai pe cel poziționat ferm împotriva acestui lucru. Georgescu a obținut 345.908 voturi (43,36%) dintre cele exprimate în străinătate, clasându-se la distanţă pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidenţiale.
„Pentru români, această decizie aduce beneficii concrete și imediate. Mai ales pentru cei din diaspora, care călătoresc frecvent în România, în special în perioada sărbătorilor. Nu se va mai sta zeci de ore la frontiere, ci se va circula liber, fără controale suplimentare. Asta înseamnă mai mult timp petrecut cu familiile și mai puțin stres în călătorii”, a explicat prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, după aderarea istorică de astăzi.
Klaus Iohannis ‘îl curentează’ pe Călin Georgescu, după aderarea României la Schengen
În discursul de astăzi referitor la aderarea României în Schengen, președintele Klaus Iohannis a ținut să sublinieze și să sancționeze astfel de comportamente: „Cei care dau vina pe Uniunea Europeană pentru aceste nemulțumiri nu ne vor binele (…) Cei care instigă la negarea beneficiilor și valorilor europene sunt adversari ai democrației și ai libertății și vor izolarea țării noastre”, a afirmat Iohannis.
„Ne dorim mai multă Europă, nu mai puțină, iar cei care instigă la negarea beneficiilor și valorilor europene sunt adversari ai democrației și ai libertății și vor izolarea țării noastre.
România este o țară stabilă, o țară solidă și sigură! Direcția europeană rămâne singura noastră cale reală de dezvoltare, iar toate forțele politice democratice au obligația de a lucra împreună pentru a păstra nealterat acest parcurs”, a afirmat Klaus Iohanis într-o conferință de presă.