VIDEO Ciocniri violente în capitala Libiei: mai mulți deținuți au evadat dintr-o închisoare / Cine are de câștigat?

Ciocnirile armate au fost reluate miercuri în capitala libiană Tripoli, au declarat martorii, informează agenția turcă Anadolu.

Violențele au izbucnit între grupările armate din cartierele Ain Zara, Ras Hassan și Bin Ashur din capitală, au spus aceștia.

Nu au fost încă disponibile informații despre eventuali răniți.

Poliția judiciară a declarat că mai mulți deținuți au evadat din închisoarea Al-Jadida din estul Tripoli ca urmare a ciocnirilor din apropierea unității.

Poliția a declarat că majoritatea evadaților au fost condamnați pentru infracțiuni grave, avertizând că violențele în curs ar putea avea consecințe majore asupra securității în capitală.

Presa libiană a declarat că zborurile au fost suspendate pe aeroportul Mitiga din cauza ciocnirilor, în timp ce Ministerul Educației a suspendat cursurile în școlile din capitală.

Misiunea de sprijin a ONU în Libia (UNSMIL) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la ciocnirile în curs de desfășurare de la Tripoli.

„UNSMIL este profund alarmat de escaladarea violențelor în cartierele dens populate din Tripoli pentru a doua noapte consecutiv, punând nenumărați civili în pericol grav”, a anunțat pe X, cerând o încetare a focului „imediată și necondiționată” în toate zonele populate.

Context

Ciocnirile au izbucnit pentru prima dată luni, după moartea lui Abdel Ghani al-Kikli, care conduce Aparatul de Sprijin al Stabilității afiliat Consiliului Prezidențial.

Libia a rămas în criză din 2011, când conducătorul Muammar Gaddafi a fost înlăturat după patru decenii la putere.

Ce ar putea urma și care sunt influențele zonale

Cele mai recente violențe din capitala Libiei ar putea consolida puterea lui Abdulhamid al-Dbeibah, prim-ministru al Guvernului de Unitate Națională (GNU) al țării divizate și un aliat al Turciei, notează CNN.

Libia a avut puțină stabilitate de când o revoltă susținută de NATO din 2011 l-a înlăturat pe autocratul Muammar Gaddafi și țara s-a împărțit în 2014 între facțiunile rivale din est și vest, deși izbucnirea unui război major a fost întreruptă cu un armistițiu în 2020.

Un important exportator de energie, Libia este, de asemenea, o „stație” importantă pentru migranții care se îndreaptă spre Europa, iar conflictul său a atras puteri străine, inclusiv Turcia, Rusia, Egipt și Emiratele Arabe Unite.

Principalele sale instalații petroliere sunt situate în sudul și estul Libiei, departe de luptele actuale din Triopli.

În timp ce estul Libiei a fost dominat timp de un deceniu de comandantul Khalifa Haftar și de Armata Națională Libiană (LNA), controlul în Tripoli și vestul Libiei a fost împărțit între numeroase facțiuni armate.

Dbeibah a ordonat marți desființarea a ceea ce el a numit „grupuri armate neregulate”.

Acest anunț a urmat uciderii de luni a șefului miliției majore Abdulghani Kikli, cunoscut sub numele de Ghaniwa, și înfrângerea bruscă a grupului său „Aparatul de Sprijin pentru Stabilizare” (SSA) de către facțiunile aliniate cu Dbeibah.

Ocuparea teritoriului SSA din Libia de către facțiunile aliate Dbeibah, Brigăzile 444 și 111, a indicat o concentrare majoră a puterii în capitala fragmentată, lăsând Forța Specială de Descurajare (Rada) ca ultima mare facțiune, care nu este strâns legată de prim-ministru.

Alegerile din Polonia sar în aer: Autoritățile anunță deturnarea votului prin interferențe străine

‘Oponenții Moscovei pun la cale planuri pentru o schimbare a puterii în Rusia’ – acuzație făcută de Șeful Serviciului de Informații Externe al Federației Ruse