„În continuare, există o diferenţă mare între urban şi rural. De aceea, eu consider anul 2025 şi anul 2026 trebuie să fie anii cu cele mai mari investiţii derulate în România, cu adevărat. Mi-aş dori mult ca şi prioritate să fie investiţiile din PNRR, ţinând cont de faptul că la sfârşitul anului 2026 este deadline-ul de implementare. De aceea, am făcut un apel şi în şedinţa de Guvern, am să fac un apel şi la dumneavoastră ca dinamica relaţiilor cu fiecare minister în parte să se schimbe. Vorbeam mai devreme cu domnul ministru Fechet, care spunea că este prea puţină lume la implementarea programelor prin PNRR. O să-mi permit astăzi, nu să-l cert pe domnul Fechet, să fac o recomandare la toţi miniştrii. În fiecare minister sunt sute de oameni, nu trebuie să mai stăm să angajăm alţi oameni special pentru derularea fondurilor europene şi, mai ales, pentru PNRR. Regândiţi rapid, şi asta înseamnă în câteva săptămâni, regândiţi structura de organizare şi de funcţionare a fiecărui minister astfel încât relaţia cu autorităţile locale şi decontările, mai ales pe PNRR, să fie o prioritate”, a declarat Ciolacu.
Şeful Executivului s-a referit şi la nevoia continuării reformelor în administraţie. El a subliniat că România nu mai poate continua cu un sistem administrativ format ‘pe un schelet comunist’.
„Nu cred că vom reuşi anul acesta să facem reformele pe care ni le-am dori şi noi şi dumneavoastră, reforme de a reaşeza administraţia atât centrală, cât şi locală. Dar vă spun, chiar dacă o să supăr pe câţiva dintre dumneavoastră, nu mai putem continua cu un sistem administrativ, ultimul din Europa, pe un schelet comunist. Sistemul administrativ al României trebuie să se alinieze la un sistem administrativ, culmea, şi acum în plină modificare şi în Statele Unite ale Americii. Nu putem întotdeauna să ne facem că nu se întâmplă nimic în lume. (…) Nu se poate să avem în continuare un sistem de digitalizare, fiecare de capul lui, un sistem de digitalizare care nu este interconectat cu sistemul de centralizare central. Sunt lucruri care nu reprezintă costuri, sunt lucruri care pot fi făcute printr-o voinţă politică şi administrativă, sunt lucruri care ar trebui să ne unească, sunt lucruri care ar trebui să ne dea puterea de a merge înainte”, a afirmat Ciolacu.