VIDEO Ciolacu: Sănătatea unei naţiuni începe cu sănătatea copiilor noştr, să ne concentrăm pe prevenţie şi educaţie

Sănătatea unei naţiuni începe cu sănătatea copiilor noştri, este foarte important să ne concentrăm atât pe prevenţie şi educaţie pentru sănătate, cât şi pe existenţa la nivelul comunităţilor a serviciilor destinate copiilor, precum şi părinţilor, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Premierul a participat, luni, la Palatul Victoria, la evenimentul „Guvernul României pentru Sănătate – viitorul se construieşte astăzi! Sănătatea unei naţiuni pleacă de la sănătatea copiilor noştri”, organizat de Guvern şi UNICEF România.

 

„Sănătatea unei naţiuni începe cu sănătatea copiilor noştri. Şi, din acest motiv, este foarte important să ne concentrăm atât pe prevenţie şi educaţie pentru sănătate, cât şi pe existenţa la nivelul comunităţilor a serviciilor destinate copiilor, precum şi părinţilor”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Acesta a subliniat şi investiţiile în sănătate programate pentru următoarea perioadă.

” Astăzi, în faţa dumneavoastră, pot vorbi despre investiţiile fără precedent, istorice pot spune, care vor schimba faţa sistemului medical. În fiecare judeţ al ţării, avem în acest moment investiţii masive ce vor transforma sistemul medical, în beneficiul direct al pacienţilor şi personalului medical. Doar în PNRR sunt prevăzute peste 2 miliarde de euro, pentru modernizarea infrastructurii sistemului sanitar românesc. Din această primăvară, am început construcţia a trei spitale regionale – la Iaşi, Cluj şi Craiova. În paralel, am început să construim şi să modernizăm spitale judeţene, dar şi să dotăm cabinetele medicilor de familie, să modernizăm, să dotăm cu echipamente medicale ambulatoriile de specialitate”, a mai declarat Ciolacu.

Potrivit acestuia, tot cu fonduri PNRR a început procesul de digitalizare „a spitalelor, a caselor de asigurări de sănătate, dar şi a Ministerului Sănătăţii şi unităţilor din subordine”.

” În total, investim 745 milioane de lei în peste 200 de proiecte de digitalizare a spitalelor din ţară. Scopul este simplu: creşterea accesului la servicii de sănătate de calitate, optimizarea managementului, planificarea resurselor umane şi reducerea erorilor”, a completat Ciolacu.

Acesta a adăugat că „alte 7 miliarde de lei sunt alocate pentru spitale noi şi moderne, echipate şi dotate la cele mai înalte standarde”.

Şeful Executivului s-a referit şi la importanţa asigurării resursei umane în sistemul de sănătate.

„De aceea, am deblocat angajările pentru aproximativ 13.000 de posturi vacante din spitale şi serviciile de ambulanţă. Şi în continuare, trebuie să lucrăm mai mult, împreună cu autorităţile locale şi organizaţiile neguvernamentale, pentru a aduce personal medical în zonele unde acum există deficit. Din fericire însă, migraţia profesioniştilor este pe un trend descendent. Dar asta nu înseamnă că nu mai trebuie lucrat la soluţii inteligente, stimulative, pentru îmbunătăţirea calificării profesionale. Ştiu, acest proces de creştere a calităţii serviciilor medicale nu este atât de rapid pe cât mi-aş dori. Ştiu că sunt în continuare multe lucruri de făcut. Dar ştiu sigur că drumul pe care am pornit este calea corectă pentru români şi pentru România”, a evidenţiat Ciolacu.

În context, premierul a transmis celor prezenţi că lupta cu drogurile trebuie să treacă la un cu totul alt nivel.

„Profit de faptul că am în faţă toţi actorii implicaţi în asigurarea sănătăţii copiilor noştri. Şi vă rog să vă aplecaţi cu atenţie asupra unei teme esenţiale: consumul de droguri în rândul copiilor. Mai întâi ca părinte, şi abia apoi ca prim-ministru, cred că lupta cu drogurile trebuie să treacă la un cu totul alt nivel. Şi fac apel către toate ONG-urile implicate: trebuie să intensificăm prevenţia! Este inadmisibil ca asociaţiile care derulează campanii de prevenţie să nu aibă acces într-o şcoală. Pentru că nu dă bine pentru şcoala respectivă! Nu! Acesta este cel mai mare flagel, iar copiii noştri trebuie să ştie care sunt riscurile consumului de droguri şi cum să se ferească de ele! Şi am să vă rog să-mi spuneţi de fiecare dată când întâmpinaţi greutăţi în a intra într-o şcoală pentru a le explica copiilor că drogurile nu le rezolvă problemele, ci le creează altele noi, mai grave!”, a declarat Ciolacu.

Premierul e reiterat şi faptul că Agenţia Naţională Antidrog trebuie să fie mutată la Ministerul Sănătăţii.

„Tinerii care cad pradă traficanţilor de droguri nu mai pot fi trataţi ca infractori. Ei trebuie ajutaţi. Iar acest ajutor trebuie să vină din partea Ministerului Sănătăţii, nu Ministerului de Interne. Viitorul copiilor noştri depinde de ceea ce facem astăzi fiecare dintre noi!”, a mai afirmat Ciolacu. AGERPRES/(A – autor: Daniel Florea, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu) 

Sursa: www.agerpres.ro

Verstappen sugerează o retragere timpurie din Formula 1

Lorant Antal: O tranziţie energetică bine dezvoltată are nevoie de investiţii masive în domeniul distribuţiei