VIDEO Ciolacu vorbește despre nerealizările mandatului de premier: ‘Mi-aș dori să fiu mai curajos în luarea unor decizii’

„Mi-aș fi dorit să mișc lucrurile mai repede. Suntem încă anchilozați, mai ales fiind an electoral. O duc în această zonă pentru că lumea ia decizii mai greu într-un an eletoral, filtrează cumva deciziile. În schimb, eu am luat decizii care nu mi-au adus întotdeauna voturi, dar erau necesare mai ales în acest context. Haideți să fim corecți, avem un context foarte fragil. Suntem pe o sârmă într-o criză economică europeană. Nota de plată a războiului din Ucraina, 90 și la sută din ea, e plătită de Europa. De la gazul rusesc, la energia electrică, la materiale de construcții. Marea factură economică a venit pe Europa, în Europa a scăzut imens nivelul de trai”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Premierul a vorbit despre Pilonul II de pensii, pe care îl susține puternic în unor discuții cu specialiști precum Mugur Isărescu.

„Aș fi luat niște decizii mult mai rapide, care n-ar fi avut un efect pe termen scurt decât că pierdeam mai multe voturi, dar ar fi avut un efect bun pe termen lung. Vă dau un exemplu. Este acel pilonul 2 de pensii. M-am uitat la ce au făcut celelalte state din Europa. Nu există sistemul făcut la noi. E unul făcut de Banca Mondială, duce spre SUA. M-am uitat la polonezi, la unguri, au avut același sistem, l-au desființat. Și am stat un pic mai mult de vorbă cu guvernatorul și cu finanțiști mult mai buni decât mine și am înțeles de fapt utilitatea pilonului 2 de pensii pe termen mediu și lung. Am plecat de la economia americană, cum e sistemul de pensii în SUA și ce înseamnă el, că se poate mai bine. Banii din pilonul 2 de pensii ar putea fi direcționați spre parteneriate public-private, Comarnic-Brașov de exemplu. Am luat o decizie foarte clară să susțin pilonul 2 de pensii. Am și mărit contribuția. E adevărat, nu mi s-a părut corect să dai comision la administratori pentru niște bani pe care îi colectez eu, statul român. Dar ai comision când faci plasament”, a mai explicat Ciolacu.

„Mi-aș dori să fiu mai curajos în luarea unor decizii”, a mai precizat premierul, adăugând că nu teama de a greși l-a ținut pe loc: „De obicei îmi iau informația necesară. Cred că ar trebui să fim toți mai curajoși dacă nu vrem să pierdem oportunitățile.”

Sursa: www.stiripesurse.ro

Florin Spătaru, consilier de stat: „România trebuie să înțeleagă că la nivel instituțional trebuie să țină pasul cu industria”

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe: Chiar dacă a ‘lucrat energic’ Rusia nu a reuşit să submineze alegerile din Republica Moldova