VIDEO Clipe dificile pentru Macron: președintele francez a fost huiduit copios de oamenii nervoși

După ce s-a confruntat cu huiduieli și cereri de a demisiona de la localnicii care cer mai mult ajutor în zonele devastate, Macron a răspuns: „Nu sunt ciclonul. Nu sunt responsabil”.

El a ajuns joi pe teritoriul francez din Oceanul Indian, la cinci zile după ce ciclonul Chido a devastat micile insule.

Mii de oameni nu au acces la apă potabilă, iar salvatorii continuă eforturile de a găsi persoane dispărute.

Macron le-a spus reporterilor că și-a prelungit vizita până vineri în semn de respect și că plecarea în aceeași zi ar fi putut „alimenta ideea că venim, vedem, plecăm”.

Doliu național

Preşedintele francez Emmanuel Macron anunţă joi, într-o vizită la Mayotte, o zi de doliu naţional – luni -, în urma dezastrului cauzat de ciclonul Chido, relatează HuffPost. ”Împărtăşim toată suferinţa celor din Mahorais”, a scris pe X şeful statului francez, relateză News.ro.

”Steagurile noastre vor fi în bernă. Toţi francezii vor fi invitaţi să se reculeagă la ora (locală) 11.00 (12.00, ora României)” luni, anunţă Emmanuel Macron care se află într-o vizită în acest arhipelag francez de la Oceanul Indian.

Este pentru prima oară în Republica a V-a când un eveniment climatic va fi comemorat în acest fel, însă nu va fi primul doliu naţional în Franţa din 1958 încoace.

În ultimii 66 de ani, în Franţa au avut loc nouă perioade de doliu naţional. Înainte au avut loc doar patru, prima în 1930.

Până în 2015, acest omagiu adus de către naţiune victimelor unui eveniment marcant sau după moartea unui preşedinte al Republicii se desfăşura timp de o zi.

Însă, după atentatele de la 13 noiembrie de la Paris, François Hollande a decretat trei zile de doliu naţional – de la 15 la 17 noiembrie. El făcut la fel în anul următor, după atentatul de la Nisa de la 14 iulie, iar doliul a avut loc în perioada 16-18 iulie.

Aceste perioade de doliu naţional, decise printr-un decret semnat de către preşedintele Republicii, nu au ceremonie specială, ci iau forma unei perioade simbolice de reculegere.

Ele constau de cele mai multe ori în momente de tăcere în instituţiile publice, iar steagurile sunt coborâte în bernă la clădirile şi edificiile publice.

Cele mai recente dolii naţionale după moartea unor foşti şedi de stat au avut loc la 30 seprtembrie 2019, după moartea lui Jacques Chirac, şi la 9 decembrie 2020, după moartea lui Valéry Giscard d’Estaing.

Alte două dolii naţionale din secolul XXI au avut loc la 8 ianuarie 2015, la o zi după atentatul de la Charlie Hebdo la Paris, şi la 14 septembrie 2001, la trei zile de la atentatul de la 11 seprembrie din Statele Unite – singurul doliu naţional decretat în urma unui eveniment care a avut loc în afara Franţei.

La 9 martie 1930, primul doliu naţional în a V-a Republică, la fel ca cel din 2024, avea loc în urma unui eveniment climatic, inundaţii masive în mai multe departamente din sud-vestul Franţei care s-au soldat, timp de patru zile, cu sute de morţi şi distrugerea a mii de case şi zeci de kilometri de drumuri şi căi ferate.

Procurorul general cere măsuri drastice împotriva discursului instigator la ură și violență

Inter Milano, ultima echipă calificată în sferturile de finală ale Cupei Italiei