VIDEO Coca-Cola, cafea sau vin roșu? Experimentul unui stomatolog dezvăluie răspunsul șocant la întrebarea ‘care băutură îți pătează mai mult dinții?’

@drmilesmadison Which drink stains teeth the most? Coffee, tea, red wine, or soda? The results might surprise you! ????☕ Curious about the next contenders? Let me know which 4 drinks you’d like me to test next! Drop your suggestions in the comments! ????✨ #TeethWhitening #SmileCare #DentalTips #OralHealthMatters #StainFighters #HealthySmile ♬ Brother Louie Mix ’98 (feat. Eric Singleton) (Radio Edit) – Modern Talking

Dr. Miles Madison, un dentist cu sediul în Beverly Hills, California, a luat patru dinți extrași și i-a înmuiat timp de 10 zile fie în cafea, ceai, Coca-Cola sau vin roșu. Postând rezultatele pe TikTok, Dr. Madison, care poartă numele de „the gumfather” (n.r. ‘nașul Gingiilor’) pe rețelele de socializare, a declarat că „nu era pregătit” să vadă efectul șocant pe care vinul roșu îl are asupra unui dinte.

Ridicând paharul, el a dezvăluit un dinte care a fost vopsit aproape în întregime violet de băutura alcoolică: „Vinul roșu a pătat întregul dinte. A pătat smalțul, rădăcina, totul’, a spus el. „Vinul roșu provoacă cu siguranță cea mai mare cantitate de colorare”.

O ceașcă de Coca Cola a avut, de asemenea, un efect dramatic asupra unui dinte, nu numai că l-a pătat într-o nuanță închisă, dar i-a și distrus structura, creând mici „gropi”. Dr. Madison a atribuit acest lucru proprietăților acide ale băuturii răcoritoare preferate.

Dezvăluind rezultatul, el a spus: „Coca-Cola nu numai că a pătat dintele foarte închis la culoare, dar a provocat aceste mici gropi, deoarece acidul a cam mâncat smalțul și, de asemenea, o parte din structura rădăcinii”.

Efectele neașteptate ale ceaiului

Ceaiul a învins cafeaua în bătălia băuturilor de dimineață, prima dintre acestea producând cea mai mică cantitate de pete. Dezvăluind rezultatul pentru cafea, Dr. Madison a arătat cum coroana a căpătat o nuanță galbenă, iar rădăcina un maro intens. „Este semnificativ mai întunecat decât atunci când am început și în special suprafața rădăcinii, care nu are la fel de multe minerale ca smalțul, s-a pătat foarte tare”, a spus el.

În schimb, rezultatele pentru ceai, deși similare, nu au fost la fel de dramatice, rădăcina devenind mai deschisă la culoare. „S-a pătat la fel de bine, dar nu la fel de rău (precum cafeaua). Puteți vedea că rădăcina s-a pătat mult mai mult decât smalțul”, a declarat Dr. Madison.

Experimentul nu reflectă condițiile din viața reală, deoarece oamenii nu obișnuiesc să își înmoaie dinții într-un lichid timp de 10 ore la rând. Cu toate acestea, se știe că băuturile populare precum cafeaua, ceaiul și vinul, precum și alte obiceiuri precum fumatul, pătează dinții.

În cele mai multe cazuri, colorarea este o problemă pur cosmetică și nu indică nicio problemă cu dinții în sine și se pot îndepărta majoritatea petelor.

Antibioticele pot schimba culoarea dinților

Dar dinții galbeni persistenți pot fi un semn că oamenii se spală prea repede pe dinți după ce au consumat alimente acide precum fructele sau băuturi, cum ar fi Coca Cola. Acest lucru se datorează faptului că produsele acide pot slăbi smalțul alb al dinților pentru o perioadă scurtă.

Dacă dinții sunt periați în această stare slăbită, se poate descoperi partea ușor mai galbenă a dintelui, numită dentină, schimbând nuanța generală.

Anumite medicamente, cum ar fi antibioticul tetraciclină, sunt, de asemenea, cunoscute pentru schimbarea culorii dinților din cauza unei interacțiuni cu saliva care face dinții maro sau gri.

În timp ce majoritatea modificărilor de culoare ale dinților nu sunt motive de îngrijorare, dentiștii îi sfătuiesc pe oameni să fie atenți la o modificare în special.

Ei spun că, dacă un dinte sau, uneori, mai mulți dinți devin gri, poate fi un semn de afectare a nervilor, iar acest lucru ar trebui semnalat unui dentist.

Medic român întors din străinătate: ‘Deși pare greu de crezut de către opinia publică, nu salarizarea este principalul motiv pentru care pleacă medicii’

Supraviețuirea a devenit misiune imposibilă în România: 85% din venituri se duc pe taxe și cheltuieli