VIDEO Comisarul European propus pentru Justiție a trasat linia pentru Laura Codruța Kovesi: ce se întâmplă dacă o să fie confirmat la audieri

 

”Dacă voi fi confirmat, mă angajez să colaborez strâns cu acest parlament, vocea dumneavoastră şi a cetăţenilor pe care îi reprezentaţi va fi auzită. În contextul actual, trebuie să apărăm mai mult ca oricând valorile fundamentale ale Uniunii Europene, pe care le voi apăra. Central va fi ‘scutul democraţiei’, aşa cum se arată şi în scrisoarea de misiune trimisă de preşedinta Ursula von der Leyen. Există numeroase ameninţări la adresa democraţiei, inclusiv în Uniunea noastră Europeană. Pentru mine acest scut nu va reprezenta o chestiune abstractă, ci va fi ceva extrem de tangibil, care va trebui să aducă schimbări la nivelul vieţii cotidiene a cetăţenilor europeni”, a spus McGrath în faţa membrilor comisiilor de libertăţi civile şi afaceri interne (LIBE), protecţia consumatorilor (IMCO) şi afaceri juridice (JURI) ale Parlamentului European, informează Agerpres.

 

Referitor la mecanismul privind statul de drept, în cadrul căruia Comisia Europeană elaborează anual un raport privind situaţia din fiecare stat membru, comisarul desemnat pentru democraţie, justiţie şi statul de drept a accentuat că va da dovadă de ”imparţialitate absolută” şi va avea un dialog activ cu ţările membre, dar va fi ”foarte ferm pentru a apăra statul de drept”, folosind toate instrumentele de care dispune.

Mai mulţi eurodeputaţi i-au adresat viitorului comisar european Michael McGrath întrebări referitoare la apărarea libertăţii şi a independenţei presei. În această privinţă, comisarul desemnat a dat asigurări că ”nu va ceda în faţa presiunilor şi nu va face compromisuri”.

”Voi examina cu atenţie fiecare caz în parte. Activitatea media este un pilon important în arhitectura statului de drept. Pluralismul şi independenţa media vor rămâne o componentă esenţială a raportului anual privind statul de drept”, a spus McGrath, care s-a declarat pregătit pentru actualizarea recomandărilor din 2021 privind siguranţa jurnaliştilor în UE.

Situația EPPO

O întrebare venită din partea eurodeputaţilor s-a referit la Biroul Procurorului Public European (EPPO, Parchetul European). McGrath a promis că va asigura toate resursele necesare activităţii acestei instituţii. ”EPPO este un succes, care face o treabă excelentă, reuşind să recupereze miliarde de euro. Dacă voi fi confirmat, voi face tot ce pot pentru creşterea puterii şi a independenţei EPPO. Consider că trebuie să ne gândim la o eventuală extindere a mandatului EPPO, întrucât statele membre nu pot să combată singure frauda şi corupţia, dar trebuie să vedem dacă normele existente sunt suficient de clare sau este nevoie de o revizuire a regulamentului” privind funcţionarea EPPO, a spus Michael McGrath.

EPPO este o instituţie independentă cu sediul la Luxemburg însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului Uniunii Europene, cum ar fi fraude transfrontaliere cu TVA de peste 10 milioane de euro. Fiecare stat participant are un procuror european în cadrul Colegiului EPPO la Luxemburg, care este prezidat de procurorul-şef european, funcţie deţinută în prezent de Laura Codruţa Kovesi. De asemenea, fiecare ţară participantă are cel puţin doi procurori europeni delegaţi, care conduc investigaţii în ţara lor.

Ce urmează?

Conform calendarului decis de PE, audierile comisarilor europeni desemnaţi se vor încheia pe 12 noiembrie, zi în care vor trebui să răspundă întrebărilor cei şase vicepreşedinţi executivi ai viitoarei Comisii, printre care şi românca Roxana Mînzatu, care se va ocupa de portofoliul ‘Oameni, competenţe şi pregătire’.

După finalizarea tuturor audierilor, Conferinţa preşedinţilor de comisii va evalua rezultatul acestora şi va transmite concluziile Conferinţei preşedinţilor (formată din preşedinta PE şi liderii grupurilor politice). Conferinţa preşedinţilor va analiza scrisorile de evaluare primite de la comisiile competente şi recomandările Conferinţei preşedinţilor de comisii. Ea va face apoi o evaluare finală şi, pe 21 noiembrie, va declara audierile închise. Scrisorile de evaluare vor fi publicate după ce Conferinţa preşedinţilor declară toate audierile închise.

După încheierea audierilor, preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta Colegiul complet al comisarilor şi programul său în plenul Parlamentului European. Întreaga Comisie Europeană trebuie să primească aprobarea Parlamentului European, votul fiind prevăzut pentru sesiunea plenară din 25-28 noiembrie de la Strasbourg.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Avertizare de călătorie – Grevă în transportul public local din Italia

Investiție crucială pentru agricultură fără chimicale în România – Prima unitate automată de compostare a gunoiului de grajd