VIDEO Controverse privind natura capacităților militare ale Houthi. Dețin rachete hipersonice?/ Mesajul șefului Hamas: Felicitări!

<div class=""

Autorităţile din SUA au părut să respingă afirmațiile rebelilor Houthi conform cărora ar fi folosit o rachetă hipersonică greu de interceptat, iar autorităţile de la Teheran au negat că ar fi trimis rachete hipersonice în Yemen.

Cu toate acestea, cel mai recent atac al rebelilor Houthi, ca și amenințarea israeliană cu represalii au subliniat din nou faptul că războiul din Gaza dintre Hamas și Israel s-ar putea transforma într-un conflict regional total, în ciuda eforturilor americane de a opri criza.

„Vă felicităm pentru succesul vostru în lovirea în adâncime a entității inamice”, a scris Yahya Sinwar într-o scrisoare adresată liderului mişcării Houthi, Abdel-Malek al-Houthi. Sinwar conduce gruparea Hamas susținută de Iran în războiul împotriva Israelului din Fâșia Gaza. Liderul Hamas a spus că planurile Israelului de a neutraliza gruparea militantă au eșuat.

„Vă asigur că rezistența este în regulă. Noi ne-am pregătit să ducem o lungă bătălie de uzură”, a scris el.

Rebelii Houthi au publicat luni un videoclip de aproape două minute despre ceea ce au spus că este racheta „hipersonică” Palestine 2 lansată în atacul de duminică asupra Israelului.

Cuvântul „hipersonică” a fost scris pe părţile laterale ale rachetei cu litere roșii. În videoclipul grupului yemenit se spunea că raza de acțiune a rachetei este de 2.150 km, cu viteze de până la 16 Mach, adică de 16 ori viteza sunetului.

„Deține o capacitate ridicată de a manevra dincolo de cele mai noi și mai puternice sisteme de apărare antiaeriană din lume, inclusiv Iron Dome”, a precizat grupul. Totuși, Pentagonul a anunţat că a ajuns la concluzia că rebelii Houthi au lansat o rachetă balistică asupra Israelului.

Dacă mişcarea Houthi ar avea rachete hipersonice, aceasta ar fi o premieră pentru luptătorii din regiunile muntoase, cunoscuți mai mult pentru atacurile lor îndrăznețe decât pentru priceperea lor tehnologică.

Fabian Hinz, un expert în programul de rachete al Iranului de la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, a respins afirmația rebelilor Houthi și a spus că videoclipurile și fotografiile publicate de aceştia sugerează că arma ar fi fost o rachetă Kheibar Shekan produsă în Iran.

Dl Hinz a spus că racheta iraniană a fost o rachetă balistică cu combustibil solid, cu rază medie de acțiune, pe care rebelii Houthi au arătat-o ​​în 2022 și au numit-o Hatem.

Un oficial militar israelian a declarat că racheta a fost lovită de un proiectil interceptor și fragmentată în aer. Bucăţi din rachetă au aterizat pe câmpuri și în apropierea unei gări. Nu au existat victime directe, dar nouă persoane au fost rănite ușor în timp ce încercau să se adăpostească.

Sursa: www.stiripesurse.ro

JO 2024: Gimnastică artistică – Americanca Jordan Chiles a făcut apel la Tribunalul Suprem Elveţian

China a intrat în ‘zona roșie’: Începe o prăbușire cu rar s-a văzut în istorie