VIDEO Crin Antonescu se leapădă de privilegiile parlamentare: ‘Nu sunt Ciolacu! Nu semnez, nu jur, nu vă dau în scris nimic!’

Crin Antonescu, candidat la alegerile prezidențiale din partea alianței PSD-PNL-UDMR și fost parlamentar timp de șase mandate, a declarat că nu a cerut și nu va cere ‘niciodată ‘pensia specială de parlamentar, deși, conform legii, ar fi eligibil.

„Pot să vă informez că sunt beneficiar potențial, în virtutea legii. Aș putea face cererea, dar nu am făcut și nu voi face. Câtă vreme guvernul a reușit să elimine, pe viitor, pensiile speciale ale parlamentarilor, nu văd de ce nu ar face-o și pentru cele ale magistraților”, a spus Crin Antonescu.

Întrebat insistent despre dosarul de pensionare, politicianul a răbufnit: „Nu o voi face niciodată. O dată ce v-am zis asta, vă rog să ne oprim aici. Să nu mă puneți, ca pe dl. Ciolacu, să iau decizii de partid, să jur, să vă dau în scris. V-am spus și cred că e suficient.”

Fostul lider liberal a împlinit 65 de ani în septembrie 2023, vârsta legală de pensionare, și a ocupat funcții parlamentare din 1992 până în 2016 — fiind deputat timp de 16 ani și apoi senator timp de 8 ani.

Crin face curățenie în pensiile speciale: „Magistrații la pensie la 48 de ani? E păcat de Dumnezeu!”

Candidatul la Preşedinţie al Alianţei „România, Înainte”, Crin Antonescu, a anunţat, luni, că reprezentanţii coaliţiei de guvernare vor depune marţi la Parlament un proiect de lege care prevede pensionarea la vârsta de 65 de ani a celor care urmează o carieră în magistratură. El a precizat că proiectul de lege vine ca urmare a unei propuneri pe care a făcut-o în cadrul şedinţei coaliţiei de guvernare.

Antonescu a reiterat  critica la adresa sistemului de pensii speciale din justiție, spunând că ieșirea magistraților la pensie la 48 de ani este o absurditate periculoasă pentru întreg sistemul.

„Nu e vorba de militari, de cei din sistemul de apărare și ordine publică. E vorba de magistrați. Cea mai mare miză pentru mine, dincolo de PNRR și principiul echității, este acest principiu: e păcat de Dumnezeu să trimiți în pensie, la 48 de ani, un om care abia atunci are experiență, cunoștințe, practică, încât să poată fi judecător”, a explicat Crin Antonescu.

Antonescu a precizat că a propus coaliției o reformă: magistrații care intră acum în sistem să iasă la pensie la 65 de ani și să beneficieze de pensii calculate pe bază de contributivitate, ca toți ceilalți cetățeni.

„Suntem de acord să aibă salarii mari, dar să nu ne mai plângem de munți de dosare, de procese cu anii. CSM-ul nu a protestat niciodată public să ne spună că îi pare rău că durează cu anii procesele, că oamenii nu își pot folosi dreptul de proprietate din această cauză. Asta se întâmplă pentru că nu avem suficienți magistrați. Cum să avem, dacă ei ies la pensie la 48 de ani, apoi se apucă de muncă, după ce ies la pensie?”, a punctat Crin Antonescu.

VIDEO Crin Antonescu se leapădă de privilegiile parlamentare: ‘Nu sunt Ciolacu! Nu semnez, nu jur, nu vă dau în scris nimic!’

Echipa României de gimnastică feminină se pregătește pentru prima competiție internațională din 2025