VIDEO Dezbatere aprinsă între candidații la vicepreședinția SUA: Tim Walz și JD Vance, la singura confruntare directă din campanie

Apărând planul economic al fostului preşedinte Donald Trump, care a fost criticat de majoritatea economiştilor, senatorul JD Vance a declarat că recunoaşte că americanii se luptă să plătească facturile, iar criza costului vieţii ”se va opri în prima zi” a unui al doilea mandat Trump.

Tim Walz, guvernatorul statului Minnesota, şi-a folosit comentariile de încheiere la dezbaterea de marţi pentru a prezenta coaliţia pe care a format-o colega sa de listă, Kamala Harris.

”Sunt la fel de surprins ca oricine de această coaliţie pe care Kamala Harris a construit-o, de la Bernie Sanders la Dick Cheney şi Taylor Swift”, a spus Walz.

Coaliţia, a subliniat el, reprezintă optimismul că ”politica noastră poate fi mai bună decât este” şi că ”libertatea chiar înseamnă ceva”.

”Nu libertatea guvernului (…) ci libertatea ta de a face alegeri cu privire la tine”, a adăugat Walz.

Walz a mai spus că partenera sa de cursă ”ne aduce o nouă cale de urmat”.

”Ea ne aduce o politică a bucuriei. Ea aduce soluţii reale pentru clasa de mijloc şi vă plasează în centrul acestora”, a spus Walz.

Senatorul JD Vance a fost întrebat de ce americanii ar trebui să aibă încredere că îi va oferi sfaturi oneste lui Donald Trump în calitate de vicepreşedinte al acestuia – şi nu doar ceea ce fostul preşedinte vrea să audă – având în vedere că a trecut de la a fi un critic fervent al lui Donald Trump la a fi un susţinător ferm al lui Trump şi la a-şi alinia politicile cu fostul preşedinte.

”De asemenea, am fost extrem de deschis cu privire la faptul că m-am înşelat în privinţa lui Donald Trump”, a spus Vance în timpul dezbaterii de marţi.

”Donald Trump a livrat pentru poporul american – salarii în creştere, salarii nete în creştere, o economie care a funcţionat pentru americanii normali, o frontieră sudică sigură – o mulţime de lucruri, sincer, pe care nu credeam că le va putea livra”, a spus Vance.

”Când o dai în bară, când vorbeşti greşit, când înţelegi ceva greşit şi te răzgândeşti, ar trebui să fii sincer cu poporul american în legătură cu asta”, a spus el, adăugând că dă interviuri «pentru a explica de fapt poporului american care este poziţia în legătură cu problemele şi ce s-a schimbat».

Guvernatorul Tim Walz a promovat planurile economice ale vicepreşedintelui Kamala Harris.

El a subliniat rolul creşterii stocului de locuinţe disponibile pentru a contribui la scăderea preţurilor inaccesibile ale locuinţelor. Harris a propus construirea a 3 milioane de locuinţe noi în întreaga ţară.

”O casă este mult mai mult decât un bun care poate fi tranzacţionat undeva. Este fundamentală pentru locul în care te afli”, a spus el.

El a pledat, de asemenea, pentru ”asigurarea faptului că reducerile de taxe merg către clasa de mijloc”, cum ar fi creditele fiscale pentru copii, precum şi pentru ”echitate” în stabilirea preţurilor pentru bunurile de uz zilnic.

În remarcile finale din timpul dezbaterii, senatorul JD Vance a declarat că el crede că fiecare american, indiferent dacă este bogaţi sau sărac, merită să aibă nevoile de bază îndeplinite.

”Cred că, indiferent dacă sunteţi bogaţi sau săraci, ar trebui să vă puteţi permite o casă, ar trebui să puteţi trăi în cartiere sigure, ar trebui să nu aveţi comunităţile inundate cu fentanil, iar acest lucru a devenit tot mai dificil din cauza politicilor lui Kamala Harris”, a spus Vance.

De asemenea, el a menţionat că Harris a făcut multe promisiuni cu privire la ceea ce va face ”în prima zi” ca preşedinte în timpul campaniei prezidenţiale.

”A fost vicepreşedinte timp de trei ani şi jumătate. Prima zi a fost acum 1.400 de zile, iar politicile ei au agravat aceste probleme”, a spus el.

”Avem nevoie de schimbare, avem nevoie de o nouă direcţie, avem nevoie de un preşedinte care a mai făcut asta o dată – şi a făcut-o bine. Vă rog să votaţi pentru Donald Trump”, a adpugat el.

Un răspuns privind violenţa armelor de foc a dus la un scurt moment de conciliere între senatorul JD Vance şi guvernatorul Tim Walz, după ce Walz a menţionat că unul dintre copiii săi a fost martor la un schimb de focuri într-un centru comunitar.

”Uite, am un copil de 17 ani care a asistat la o împuşcătură într-un centru comunitar în timp ce juca volei. Aceste lucruri nu te părăsesc”, a spus Walz.

Walz a declarat că s-a întâlnit cu părinţii victimelor de la Sandy Hook înainte de a pleda pentru legi privind armele care respectă Al Doilea Amendament.

”Copilul lor de şapte ani era mort şi ne cereau să facem ceva şi, uite, eu sunt vânător. Deţin arme de foc. Vicepreşedintele şi cu mine înţelegem că există Al Doilea Amendament, dar prima noastră responsabilitate este faţă de copiii noştri”, a mai declarat el.

Walz a declarat că Minnesota a adoptat legi consolidate privind steagurile roşii şi a menţionat Finlanda ca fiind o ţară cu rate ridicate de posesie de arme şi rate scăzute de violenţă armată.

Walz a mai spus că ”a devenit prieten cu trăgătorii din şcoli”. Nu este clar dacă guvernatorul s-a exprimat greşit.

În timpul răspunsului său, Vance şi-a prezentat regretul pentru ceea ce a văzut fiul lui Walz: ”Îmi pare rău pentru asta”.

Guvernatorul Tim Walz a susţinut că avortul este problema ”la care se gândeşte toată lumea” şi a apărat un proiect de lege pe care l-a promulgat în Minnesota, care a făcut avortul mai accesibil în stat.

El a citat anecdote ”îngrozitoare” care implică violuri şi complicaţii medicale în care un avort ar fi putut pune medicii în dificultate juridică.

”Acesta este un drept fundamental al omului”, a spus el în timpul dezbaterii de marţi seară.

”Este vorba despre îngrijirea sănătăţii”, a adăugat el.

 

Nicușor Dan refuză să autorizeze urgent lucrările din Piața Unirii: Nu există un pericol

Italia cere Consiliului de Securitate al ONU să dea putere trupelor UNIFIL care acționează între Liban și Israel