Trump does away with the typical token of respect normally awarded world leaders by failing to great Macron as he arrives to the White House.
Imagine the show Trump will give Putin on his arrival. pic.twitter.com/6d8Uj4C0CL
— Jay in Kyiv (@JayinKyiv) February 24, 2025
Mulţi dintre cei care au urmărit imaginile în direct cu sosirea preşedintelui francez la Casa Albă au remarcat pe X faptul că Donald Trump nu a ieşit să-l întâmpine pe Emmanuel Macron.
Cei doi lideri urmează să participe la o convorbire cu alţi lideri din G7, să poarte discuţii bilaterale şi apoi să ţină conferinţa de presă.
Premierul britanic Keir Starmer urmează, la rândul său, să îl viziteze pe Donald Trump spre sfârşitul săptămânii, pe fondul îngrijorării din Europa cu privire la înăsprirea poziţiei lui Trump faţă de Ucraina şi a deschiderii lui către optica Moscovei cu privire la conflictul care luni a intrat în al patrulea an.
Macron şi Starmer sunt aşteptaţi să încerce să îl convingă pe Trump să nu se grăbească să ajungă cu orice preţ la un acord de încetare a focului cu preşedintele rus Vladimir Putin, să menţină Europa implicată şi să discute despre garanţii militare pentru Ucraina.
Trump şi echipa sa au negociat un acord de împărţire a resurselor cu Ucraina pentru a recupera o parte din banii pe care precedenta administraţie Biden i-a trimis Kievului sub formă de arme pentru a respinge agresiunea Rusiei. Trump a declarat în weekend că el crede că un acord va fi încheiat în curând, iar vicepremierul ucrainean Olha Stefanişîna a declarat luni pe X că negocierile au intrat în fază finală. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a respins miercurea trecută condiţia SUA ca Ucraina să ofere 500 de miliarde de dolari în bogăţii minerale pentru a rambursa Washingtonului ajutorul pe timp de război, afirmând că Statele Unite nu au furnizat nici pe departe această sumă până în prezent şi nu au oferit garanţii de securitate specifice în acord.
Preşedintele Macron încearcă să capitalizeze relaţia sa cu Trump construită în timpul primelor lor mandate prezidenţiale. El a declarat că acceptarea unui acord prost ar echivala cu o capitulare a Ucrainei şi ar semnala slăbiciune în faţa adversarilor Statelor Unite, inclusiv China şi Iranul. „Îi voi spune: în adâncul sufletului tău nu poţi fi slab în faţa preşedintelui (Putin). Nu eşti tu, nu din asta eşti făcut şi nu este în interesul tău”, a explicat el într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri de o oră ţinută pe reţelele sociale înainte de vizita de luni la Casa Albă.