„Cineva îl minte pe premier. Sau nu înțelege ce spune.
Grecia este exemplul perfect al eșecului unei strategii bazate pe creșteri de taxe și tăieri oarbe de cheltuieli în plină criză. A avut nevoie de 15 ani să-și revină (asta nu a înțeles premierul sau a fost mințit).
De ce? Pentru că atunci când lovești în economie cu măsuri prociclice – adică crești taxele când economia scade – omori exact ce trebuie salvat: investițiile, locurile de muncă, capitalul privat”, a explicat Cîțu.
Florin Cîțu: „Am explicat ce înseamnă asta și de ce România riscă să repete acea greșeală: ‘Irlanda anilor ’90 a redus simultan taxele și cheltuielile, iar rezultatul a fost una dintre cele mai spectaculoase relansări economice din Europa. Țările baltice, confruntate cu criza din 2009, au ales calea consolidării prin reducerea aparatului de stat, nu prin creșterea taxelor – și au revenit rapid pe creștere. În schimb, acolo unde consolidarea s-a făcut prin impozite mai mari – vezi cazul Greciei post-2010 – rezultatul a fost stagnare, șomaj și emigrație.’
“În realitate, ajustările fiscale sănătoase nu se fac prin creșteri de taxe, ci prin reforme curajoase pe partea de cheltuieli și prin stimularea economiei private. Reducerea impozitării, însoțită de o eficientizare reală a aparatului de stat, este rețeta care a funcționat în economii dinamice, de la Irlanda la Estonia. Această abordare are și susținere academică solidă. Studiul clasic al lui Alberto Alesina și Silvia Ardagna (Large Changes in Fiscal Policy: Taxes Versus Spending, 2010) demonstrează că ajustările fiscale bazate pe reduceri de cheltuieli au un impact negativ mult mai mic asupra economiei comparativ cu cele bazate pe majorări de taxe. În multe cazuri, aceste reforme pot deveni chiar expansioniste – stimulând încrederea ( vezi Romania 2021), investițiile și creșterea economică. La rândul său, Fondul Monetar Internațional a recunoscut, în mai multe rapoarte, că „fiscal consolidations based on spending cuts tend to be less contractionary than those based on tax hikes” (IMF Fiscal Monitor, 2010; 2013).”, a concluzionat acesta.
Context
Premierul Ilie Bolojan a afirmat că fiecare om care a deţinut o funcţie în România în ultimii ani are o răspundere mai mică sau mai mare în legătură cu situaţia în care a ajuns ţara, direct proporţională cu înălţimea funcţiei ocupate şi responsabilităţile avute. El a adăugat că nu este vremea să aruncăm cu pietre, ci să fie asumate răspunderi pentru ca România să nu mai repete greşelile.
Ilie Bolojan a fost întrebat, miercuri, ce i-ar transmite fostului premier Marcel Ciolacu care a declarat recent că în România nu există niciun dezastru economic. ”Cred că vedeţi măsurile pe care suntem în situaţia să le adoptăm şi cred că orice s-ar spune situaţia României este dificilă şi fiecare om care a fost pe o funcţie în România în ultimii ani are o răspundere mai mică sau mai mare direct proporţională cu înălţimea funcţiei pe care a ocupat-o, responsabilităţi şi poate durata funcţiei”, a afirmat premierul.
El consideră, însă, că este momentul asumării răspunderii pentru rezolvarea situaţiei. ”Dar astăzi nu este vremea să aruncăm cu pietrele, astăzi este vremea să ne asumăm răspunderi şi să facem ceea ce trebuie pentru ţara noastră şi să nu mai repetăm greşelile”, a declarat Ilie Bolojan.
Premierul a dat exemplul Greciei din anul 2009. ”Nici astăzi Grecia nu şi-a revenit din acea situaţie în totalitate. Şi România este şi astăzi într-o situaţie mai bună decât Grecia. Şi nu trebuie să repetăm greşelile pe care le-au făcut alte ţări, pentru că revenirea ar fi foarte dureroasă. Din aceste raţiuni nu mai putem aştepta şi deci propunem un pachet fiscal care urmăreşte pe fond să reducă acest deficit şi să apropie, într-o mică măsură, pentru că nu se poate face de pe o zi le alta, cheltuielile de venituri”, a explicat Bolojan.
Despre TVA și situația României
”La instalarea acestui guvern, domnul preşedinte ne-a solicitat, pe bună dreptate, să facem tot ceea ce este posibil pentru a nu creşte TVA-ul şi pentru a ne concentra în principal pe reduceri de cheltuieli, pe optimizări de investiţii şi acestea se vor face, în aşa fel încât să nu mai punem, să spunem, o povară suplimentară pe români”, a răspuns premierul Ilie Bolojan.
El a precizat, însă, că s-au evaluat toate variantele şi s-a ajuns la soluţia majorării TVA, la 21% pentru majoritatea produselor.
”Din păcate, analizând soluţiile pe care pieţele le acceptă, purtând discuţii în toată această perioadă legate de pachetul fiscal, am ajuns la această soluţie pe care Guvernul şi-o asumă, în aşa fel încât să evităm un risc de retrogradare iminent, pe care nu ne-l putem permite pentru ţara noastră, pentru că, aşa cum v-am spus, pagubele ar fi incomparabil mai mari, în primul rând, pentru cetăţenii de rând”, a mai declarat premierul. În campania electorală, în repetate rânduri, Nicuşor Dan a afirmat că nu va creşte TVA, ba chiar a dat în scris acest lucru, într-un dintre dezbaterile TV la care a participat.
“Dacă nu am face nimic sau am lungi foarte mult aceste măsuri, ar fi câteva consecinţe care ar însemna intrarea în incapacitatea de plată a statului român, creditorii noştri, cei care ne împrumută în prezent şi de care avem nevoie şi în viitor, pentru că nu putem să funcţionăm altfel, nu ne-ar împrumuta şi nu am putea acoperi cheltuielile statului, inclusiv salariile şi pensiile. Accesul la fondurile europene este condiţionat de reforma fiscală, nu am mai avea acces la fondurile europene. Vă rog să vă gândiţi că nu am putea continua jumătate din investiţiile pe care astăzi le avem în curs la marile autostrăzi, la liniile de cale ferată în fiecare localitate din România, ceea ce ar însemna că practic am intra într-un risc în care am fi degradaţi, am intra în aşa numita categorie de junk, ceea ce înseamnă că ţara noastră nu mai este recomandată investiţiilor şi foarte puţine investiţii străine ar veni într-o astfel de ţară şi am intra într-o recesiune brutală, ceea ce ar însemna pierderi de locuri de muncă mare, un şomaj puternic, un curs care s-ar deprecia masiv şi acest lucru nu ni-l putem permite în momentul de faţă”, a spus Ilie Bolojan, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Ajustarea Fiscal-Bugetară în România by florinpuscas