VIDEO George Simion spulberă din fașă scenariul ‘Klaus Iohannis-senator’: ‘Peste cadavrul meu. Mă leg cu lanțuri de tribuna Parlamentului’

„Privesc cu îngrijorare faptul că nu ne va părăsi acest ţaţ cu inima de piatră, care în loc să se îngrijească de românii inundați, se preocupă să rămână senator pe viață. Peste cadavrul meu, mă leg cu lanțuri de tribuna Parlamentului, nu vreau să-l mai vad în viața publică. Nu știu cine va mai vota PSD si PNL, dacă susțin aceasta lege. Îi anunț ca nu vor intra niciunul în turul doi, e cea mai mare greșeală politică. Nu exista așa ceva, nimeni nu a vrut să-i dea vreo funcție, nici la NATO, nici la Uniunea Europeana, nici la FIFA SAU UEFA, și acum își bate joc de romani, vrea sa fie președintele Senatului. Îi are cu ceva la mână pe Marcel si pe Nicu, altfel nu-mi explic. Trebuia să scăpăm de mult de el, dar nu a vrut PSD, s-a dus la guvernare.”, a spus George Simion, la România Tv.

Proiectul depus de PNL în Parlament

PNL a depus miercuri, la Senat, proiectul de lege care îi dă posibilitatea preşedintelui României, Klaus Iohannis, să candideze ca independent pe listele unui partid, la alegerile parlamentare din 1 decembrie, cu toate că se află încă în funcţie, iar Constituţia prevede că, „în timpul mandatului, preşedintele României nu poate fi membru al unui partid şi nu poate îndeplini nici o altă funcţie publică sau privată”. În cazul în care este ales senator sau deputat, presedintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi aceea de preşedinte, conform proiectului semnat de parlamentarii PNL Gabriel Andronache şi Daniel Fenechiu, liderii de grup ai PNL.

Proiectul are un articol unic şi introduce un nou alineat, cu următorul cuprins: ”Preşedintele României, în functie la data alegerii Camerei Deputaţilor, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianţe politice sau alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau deputat. În cazul in care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi aceea de preşedinte”.

Iniţiatorii afirmă, în expunerea de motive, că soluţia legislativă îşi justifică urgenţa prin faptul că ”suntem în situaţia în care unor cetăţeni le este interzis dreptul de a fi aleşi, deşi îndeplinesc toate condiţiile constituţionale şi legale de a exercita acest drept”.

„Soluţia legislativă respectă recomandările Comisiei de la Veneţia, deoarece este în favoarea lărgirii conţinutului dreptului de a fi ales, ci nu restrânge acest drept electoral fundamental”, precizează liberalii. El menţionează că iniţiativa legislativă nu are un impact asupra bugetului de stat.

Propunerea legislativă vine pe fondul informaţiilor privind o candidatură a lui Klaus Iohannis pentru Senat, la alegerile parlamentare din 1 decembrie, informaţii în urma cărora Administraţia prezidenţială a precizat că şeful statului îşi va încheia mandatul la termen şi nu intenţionează să demisioneze din funcţia de preşedinte.

După apariţia propunerii de modificare a Legii alegerilor parlamentare, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că PNL nu îi dă un job lui Klaus Iohannis, ci depinde de votul românilor dacă acesta va face parte din viitorul Parlament sau nu, în cazul în care va decide să candideze. Ciucă a mai spus că şeful statului are o experienţă în politica externă şi apărare, iar o astfel de experienţă nu se iroseşte, ci trebuie valorificată.

Un articol cu un conţinut similar a fost introdus în 2004 în Legea în vigoare la acel moment, cu privire la alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru a permite candidatura la Senat a lui Ion Iliescu, la acel moment preşedinte al ţării.

VIDEO Testul lui Nicușor: Cum va alege primarul Capitalei candidatul pe care îl va susține la prezidențiale

Incendiu și jaf de milioane la Bragadiru: 200.000 de euro și 9.000 de lei, dați dispăruți