VIDEO În timp ce contracandidații lui se războiesc cu sistemul, Crin Antonescu e „relaxat”: Nu am cu ce să lupt. E de discutat dacă ‘statul paralel’ mai există

Candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR la prezidențiale, Crin Antonescu, a fost invitat în emisiunea  Ancăi Alexandrescu de la Realitatea Plus, ‘Culisele statului paralel’, unde, printre altele, a fost întrebat  de ce nu luptă ‘ca și ceilalți’ împotriva sistemului, mai precis împotriva ‘statului paralel’ – concept în jurul căruia s-a creat foarte multă frustrare și dezbinare atât în societate cât și pe platoul politic.

Încă din debutul emisiunii Crin Antonescu a venit cu lămuriri pe seama etichetei de suveranist care i-a fost atribuită:

„Dacă prin „suveranist” înțelegeți un adversar al Uniunii Europene sau un susținător al ieșirii din UE, atunci lucrurile nu stau așa. USL a avut anumite valențe în acest sens. Îmi amintesc un citat care îmi este adesea reproșat de contracandidați, fiind dat ca exemplu de antioccidentalism: la un miting organizat cândva pe Arena Națională, în contextul unei reuniuni continentale a unui partid european, am afirmat că „în Europa, fără propriul tău popor, ești o slugă.” A fost opinia mea sinceră.

Îmi pare rău că domnul Iohannis nu a fost un președinte bun. La un moment dat, am închis un ciclu politic și am decis să ies din politică, spunând că nu voi mai reveni niciodată. Între timp, am observat cum anumite idei s-au răspândit, anumite direcții s-au accentuat, iar pe lângă asta aveam și informații legate de felul în care unele subiecte erau abordate la nivelul UE. Mai aveam și un copil care învăța într-o școală din Uniunea Europeană. Toate aceste lucruri mi-au întărit convingerile suveraniste.”

Întrebat de Anca Alexandrescu de ce nu ‘s-a înhămat’ la rându-i, ca toți ceilalți, în lupta împotriva statului paralel, Crin Antonescu a explicat:

„De ce nu lupt cu „statul paralel”? Deocamdată, nu am cu ce să lupt. E de discutat dacă mai există sau nu. Eu cred că, pe viitor, trei categorii nu ar mai trebui să facă politică în România: străinii (alții decât cetățenii români), serviciile secrete (atât activii, cât și rezerviștii) și justiția. Ei nu vor mai face politică.

Consider că oamenii din servicii, care necesită o pregătire specială, trebuie să aibă un regim distinct. În momentul în care un serviciu de informații știe absolut totul despre o persoană, iar acea persoană ajunge magistrat, mi se pare că vorbim de o vulnerabilitate. Cred că cineva care intră într-o astfel de carieră ar trebui să știe că beneficiază de un salariu mare, de forme de protecție, de o pensie consistentă. Dar dacă ulterior acel om intră în afaceri — fie în magistratură, fie în firme de consultanță juridică sau în activități legate de influențarea sentințelor — atunci avem o problemă.

Sistemul paralel, așa cum îl știam, nu mai funcționează în aceeași formă. Totuși, trebuie să admitem că, în această mare mișcare de frustrare numită „suveranism”, există și o componentă profundă și aparte.

Am spus mereu: prima și cea mai mare urgență a acestei națiuni este să-și vindece rana. Iar președintele României are două responsabilități esențiale în acest sens: prima, să se împace cu cetățenii profund dezamăgiți, cei care s-au simțit marginalizați, nedreptățiți, excluși. A doua, să restabilească relațiile firești și constructive cu administrația americană.

Există, da, o furie antisistem în societate. Dar nu mai vorbim despre un „stat paralel” în forma sa clasică. Este altceva acum. Este o criză de încredere, o ruptură între instituții și cetățeni — și această ruptură trebuie înțeleasă și vindecată” a spus Antonescu

VIDEO În timp ce contracandidații lui se războiesc cu sistemul, Crin Antonescu e „relaxat”: Nu am cu ce să lupt. E de discutat dacă ‘statul paralel’ mai există

Un chinez capturat în Ucraina s-a alăturat armatei ruse pentru a obține cetățenia rusă