VIDEO Inundaţii devastatoare în Nepal: Bilanțul alunecărilor de teren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zone vaste din estul şi centrul acestei ţări din Himalaya sunt sub ape încă de vineri, precum şi cartiere întregi din Kathmandu, inundaţiile provocând pagube imense la nivelul drumurilor care leagă capitala de restul ţării.

”192 de persoane au murit, iar alte 31 sunt în continuare date dispărute”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Rishi Ram Tiwari.

”Prioritare sunt căutările şi operaţiunile de salvare, inclusiv pentru oamenii care sunt blocaţi de drumuri”, a adăugat el.

Cel puţin 35 de persoane au fost îngropate de vii în timp ce se aflau la bordul a trei vehicule atunci când o alunecare de teren a acoperit un drum la sud de Kathmandu, a precizat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Poliţiei, Dan Bahadur Karki.

Armata nepaleză a precizat la rândul ei că a efectuat deja peste 4.000 de evacuări, cele mai multe cu elicoptere, bărci cu motor şi bărci de salvare.

Buldozere şi alte dispozitive de excavare au fost utilizate în scopul degajării drumurilor.

Blocarea reţelei rutiere a provocat în capitală primele penurii de legume, ale căror preţuri au crescut semnificativ.

”De obicei, primim zilnic 600-700 tone de legume, ieri am primit doar 156 de tone”, a declarat Binay Shrestha, un angrosist care lucrează în una dintre principalele pieţe din Kathmandu.

”Producţia este disponibilă, dar este blocată din cauza stării drumurilor”, a adăugat el.

Precipitaţii record în intervalul de 24 de ore

Potrivit datelor provizorii ale Departamenului de hidrologie şi meteorologie, staţiile din 14 districte au măsurat precipitaţii record în intervalul de 24 de ore de dinaintea dimineţii de sâmbătă.

O staţie de la aeroportul din Kathmandu a înregistrat 240 de milimetri de ploaie, cel mai ridicat nivel din 2002, a precizat acelaşi departament.

Cursele aeriene interne, atât sosirile cât şi plecările din capitala nepaleză, au fost reluate duminică dimineaţă după ce au fost sistate complet începând de vineri seară. Peste 150 de decolări au fost anulate.

Musonul, care se manifestă din iunie până în septembrie, provoacă în fiecare an morţi şi distrugeri pe întreg teritoriul Asiei de Sud, însă numărul inundaţiilor şi al alunecărilor de teren devastatoare a crescut în ultimii ani.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, schimbările climatice sporesc frecvenţa şi intensitatea unor astfel de fenomene.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Românii din zeci de localități au dat declarații pe proprie răspundere în caz de viitură: Își asumă riscul și refuză să plece din locuințele lor

Un anunț de angajare din România generează discuții și controverse în Grecia