Premierul Marcel Ciolacu a clarificat, vineri, de la Bruxelles, scandalul numirii secretarilor de stat în Consiliile de Administrație din societățile și regiile de stat, un lucru pe care Comisia Europeană l-a sesizat de mai mult timp.
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că secretarii de stat nu vor mai putea aplica pentru a face parte din consiliile de administraţie ale companiilor şi a precizat că cel care va face acest lucru nu va mai putea să fie secretar de stat.
Marcel Ciolacu a fost întrebat dacă vor fi scoşi din consiliile de administraţie acei membri care mai au şi o altă calitate.
”Ieri am luat o decizie foarte clară, fiindcă chiar dacă legislativ nu era o recomandare făcută nici de către Comisie, nici de către OECD, ca şi cutumă oamenii politici şi secretarii de stat se încadrează în această categorie, nu pot aplica la consiliile de administraţie. Cu alte cuvinte, nu pot participa la selecţia pe 109. Legea nu poate să-i interzică cuiva. El poate aplica, dar atunci nu va mai avea calitatea de secretar de stat. Acolo e o decizie politică”, a afirmat Ciolacu.
El a fost întrebat dacă cei care au această dublă calitate vor fi scoşi din Consiliile de Administraţie.
”Domnul Burduja a preluat de la fostul ministru această problemă. Comisia a depistat anumite nereguli în selecţia pe 109. Şi sunt anumite recomandări şi este o sumă destul de consistentă care se va opri pe o perioadă de şase luni până când se va remedia acest lucru. Atunci, eu, ieri, împreună cu membrii Guvernului, colegii mei, am dat deja o ordonanţă astfel încât domnul Sebastian Burduja să nu-şi asume pe persoană fizică. Ne asumăm întregul Guvern al României cu adevărat o tâmpenie făcută de alt Guvern şi alt ministru”, a mai declarat Marcel Ciolacu.
În luna august 2024, aflat într-o vizită la Bruxelles, Marcel Ciolacu a declarat că trebuie modificată Legea guvernanței corporative deoarece Comisia Europeană consideră că secretarii de stat nu trebuie să ocupe funcții în consiliile de administrație.
”Este unul dintre jaloanele în discuţie. La mai multe companii din energie, cei de la Comisie au venit cu anumite incompatibilităţi sau cu anumite cutume, care ţin de aderarea României la OECD”, spunea Ciolacu, în august, anul trecut.
Premierul a precizat că oficialii de la Bruxelles au declarat că „de exemplu, un secretar de stat nu este îndreptăţit să aplice să fie membru într-un Consiliu de Administraţie”.
Acesta este motivul pentru care trebuie modificată legislația, care acum permite ca un secretar de stat să fie membru într-un consiliu de administrație sau consiliu de supraveghere al unei companii de stat.
„Noi dorim ca în 2026 să fim în OECD, să aderăm şi atunci, părerea mea este că Guvernul României trebuie să facă o modificare legislativă în acest sens. Pentru că în acest moment, legea permite. Şi sunt de acord cu această modificare”, spunea Ciolacu.
Legislația la care face premierul referire este OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, aprobată prin Legea nr 111/2016.