VIDEO Mark Rutte îl ironizează pe Lavrov după declarațiile despre NATO: Nimic util nu a ieșit vreodată din gura lui!

#image_title

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a ironizat miercuri pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat postului de televiziune american Fox News, spunând că „nimic util nu a ieșit vreodată din gura lui Lavrov”.

Declarația lui Rutte a fost o reacție la comentariile recente ale șefului diplomației ruse, care sugerase că noul obiectiv al NATO – alocarea a 5% din PIB pentru apărare – ar putea duce la prăbușirea Alianței din interior, scrie Kyiv Post.

„Să fim serioși, este vorba despre Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei… cred că de la nașterea lui Iisus Hristos încoace. Și de atunci, nu cred că a rostit ceva cu adevărat util”, a spus Rutte în interviu, adăugând: „Așa că nu are rost să-i acordăm prea multă atenție domnului Lavrov”.

Declarațiile sale legate de „colapsul NATO” vin ca replică la poziția ministrului de Externe polonez, Radoslaw Sikorski, care afirmase recent că cheltuielile militare excesive ale Moscovei ar putea duce în cele din urmă la căderea regimului Putin.

În 2024, Rusia a cheltuit aproximativ 149 de miliarde de dolari pentru apărare, echivalentul a 7,1% din PIB, potrivit estimărilor Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI). La un eveniment recent, președintele Vladimir Putin a recunoscut că aceste sume pun presiune serioasă asupra economiei rusești.

Vorbind tot la Fox News, Mark Rutte a salutat consensul din cadrul NATO privind creșterea cheltuielilor de apărare, afirmând că Alianța urmărește să ajungă la un nivel comparabil cu cel al Statelor Unite: „Această discuție este veche, încă din vremea președintelui Eisenhower”, a spus el, referindu-se la perioada de început a NATO.

Alianța Nord-Atlantică a fost înființată în 1949, în timpul mandatului președintelui american Harry S. Truman. Dwight D. Eisenhower, general în cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost primul Comandant Suprem al NATO între 1951 și 1952, înainte de a deveni președintele SUA.

Deși noul obiectiv de 5% din PIB reprezintă o creștere semnificativă, în această sumă sunt incluse și ajutorul acordat Ucrainei, precum și investițiile în infrastructura de apărare, ceea ce înseamnă că, în practică, impactul bugetar asupra statelor membre ar putea fi mai redus decât se speculează în prezent.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Ministrul Economiei: Am semnat de trei ori, de ieri până astăzi, pentru ca o colegă să plece într-o delegaţie la Bruxelles. Toate etapele astea şi frustrează, creează muncă suplimentară / Cred că este cel mai nedigitalizat minister

Francezii Cécile Kohler şi Jacques Paris, deţinuţi în Iran de peste trei ani, inculpaţi de spionaj în favoarea spionajului israelian, ”complot în vederea răsturnării regimului” şi ”corupţie pe pământ”, toate pasibile de pedeapsa cu moartea