„Sunt ferm convins că a venit vremea unui independent, cu o anumită carieră profesională, care să poată să coaguleze niște opinii și care să-i facă pe oameni să spună: da, domnule, uite ăsta e un om care poate să ne reprezinte! Oamenii nu mai pot fi duși cu zăhărelul, oamenii vor un lucru palpabil, un lucru concret”, a spus Cîrstoiu.
Întrebat dacă s-a gândit să candideze pentru cea mai înaltă funcție în stat, medicul a răspuns: Eu să candidez? Hai să fim serioși, nu sunt aliniate astrele pentru astfel de lucruri”.
Managerul Spitalului Universitar spune că două milioane de voturi nu pot fi ignorate, iar clasa politică trebuie să-și țină promisiunile.
„Oricare va ieși președinte după toată povestea asta, va fi un președinte vulnerabilizat, o instituție vulnerabilizată și va fi foarte greu să facă din președinte un simbol al țării. Să nu ne mai jucăm cu focul. Pentru că principalul argument al unei stabilități și a unei coeziuni în jurul unui candidat este că nu putem să facem abastractie de faptul că sunt peste 2 milioane de oameni care au votat într-un anumit fel.
Voturile astea nu pot fi neluate în calcul. E un curent public al unor oameni saturați de partidele politice, saturați de ceea ce înseamnă încrengături provocate de partidele politice.
Nimeni nu-și pune problema unui guvern stabil, care să poate construi autostrăzi, să nu crească prețurile, să scadă gradul de îndatorare, asta ar trebui să fie preocupările reale ale unor oameni politici, cum să asigure niște condiții de sustenabilitate economică, a unei educații de calitate, a unui sistem de sănătate bun“, a mai spus Cîrstoiu.
Întorcându-se la candidatura sa eșuată la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu i-a dat dreptate fostului președinte Traian Băsescu care l-a sfătuit să nu candideze.
„N-a fost o decizie înțeleaptă. Eu am fost de bună-credință, enorm de bună credință și am intrat într-o zona în care, la momentul respectiv, am văzut, am intuit la început, după care mi-a fost evident, că între cele două mari partide care erau la guvernare și sunt încă, era o lupta fantastică de putere pe care nu o bănuiam atunci atât de aprigă.
Practic, nici nu am apucat să candidez, doar a fost așa lansată în media. Am crezut foarte mult în anumiți oameni.
Da, recunosc că Traian Băsescu a avut dreptate, pentru că mocirla în care am intrat, am simțit-o pe propria-mi piele. Aici a avut dreptate. Că să faci politică așa cum trebuie, trebuie să o faci cu niște parteneri principiali. (…) Nu poți să stai la masă și să ai discuții într-un sens și a două zi să se întâmple altfel.
Entuziasmul a fost maxim la început din ambele partide. Mai puțin 2-3 persoane care ar fi vrut să candideze”, a mărturisti Cîrstoiu.