VIDEO Ministrul Justiției nu adoptă discursul populist în problema pensiilor: ‘Justiția nu poate fi bulversată prin măsuri pripite’

#image_title

Întrebat dacă pensiile speciale pot fi reduse potrivit intențiilor exprimate de premierul Ilie Bolojan, Radu Marinescu a subliniat că „obiectivul nostru ca societate nu ar fi să tăiem sau să reducem drepturi, ci ar trebui să ne preocupe un deziderat de justiție socială”. El a insistat pe necesitatea uniformizării vârstei de pensionare și a unui sistem echitabil de calcul al pensiei, în limitele deciziilor CCR și ale jaloanelor PNRR.

„Putem să facem acest lucru, dar prin dialog profesional. Magistrații sau puterea judecătorească în ansamblu sunt una dintre cele trei puteri din stat. […] Nu spun că nu trebuie făcut. Trebuie făcut”, a punctat ministrul.

Ministrul a precizat că ultima decizie a Curții Constituționale permite o marjă de manevră: „Nu stabilim un anumit cuantum al pensiei, dar pensia trebuie să fie cât mai apropiată de salariul în plată anterior pensionării. Iată matricea în care putem lucra”.

Radu Marinescu nu a confirmat procentul de 80% din salariul net ca formulă finală pentru pensia specială, dar a explicat că „pensia nu poate să mai depășească salariul net în plată” și a admis că au existat excese generate de instabilitatea legislativă: „S-a creat un adevărat haos, din care au rezultat toate aceste excrescențe care ne deranjează”.

Întrebat despre sporul de solicitare neuropsihică, care în unele cazuri depășește 7.000 de lei lunar, Radu Marinescu a admis că reforma salarizării este necesară și a pledat pentru o nouă lege care să includă aceste sporuri într-o bază salarială unitară:

„Soluția este o lege de salarizare care să stabilească o bază, să includă multe din aceste sporuri, să terminăm cu sporuri peste sporuri și în felul ăsta să avem o salarizare care să fie doar atâta: corespunzătoare muncii importante, de altfel, depuse de un magistrat în societate.”

În același timp, el a respins ideea unei categorii privilegiate: „Eu nu cred în excepționalism în statul român. […] Și jurnaliștii, și medicii, și avocații lucrează sâmbăta și duminica. Fiecare este util în felul lui.”

Referitor la pensionările precoce din magistratură, ministrul a reiterat angajamentul Guvernului de a aduce vârsta de pensionare spre 65 de ani: „Ne propunem prin programul de guvernare această reformă care să ducă vârsta de pensionare către vârsta standard din România”.

El a atras însă atenția asupra riscului unui exod al magistraților cu experiență, dacă modificările sunt grăbite: „Pleacă cei la o vârstă a maturității. […] Trebuie să găsim cheia prin care acești oameni să rămână în sistem”.

În privința duratei reformei, Marinescu a fost tranșant: „Reforma nu trebuie să o facem în ani de zile. Reforma trebuie să o facem odată și bine, să adoptăm acele norme, care apoi să rămână stabile, într-o societate cu adevărat echilibrată, poate pentru 50 de ani”.

Poziția ministrului exprimă o viziune moderată: „Întotdeauna norma poate să fie schimbată atunci când realitatea pe care ea o încorporează juridic s-a schimbat. Însă, într-un stat de drept, trebuie să respectăm niște principii fundamentale: legalitate, predictibilitate”.

El a avertizat împotriva unei abordări grăbite, arbitrare sau populiste: „Nu poți bulversa niciun fel de orizont juridic printr-o modificare care nu este predictibilă”.

În concluzie, ministrul Justiției susține reforma sistemului de pensii speciale, dar o condiționează de respectarea statului de drept și a echilibrului între puteri. Ceea ce propune nu este o amputare a drepturilor magistraților, ci o reașezare a sistemului în limitele raționalității și echității sociale „Haideți să o schimbăm. Hai să privim pentru viitor”, a îndemnat Radu Marinescu.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Alexandra-Ana-Maria Zară, numită preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi

FACIAS: ‘Viețile a mii de românce, puse în pericol după ce România a pierdut fondurile din PNRR pentru screeningul cancerului’